window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Krem i bež tonovi kao neutralni, odlična su osnova za renoviranja i preuređenja. Dodatkom toplih nijansi kao što su narandžasta ili crvena, dobijaju se ušuškani enterijeri, dok uz pomoć zelene ili plave, atmosfera doma postaje nešto svježija. Adna Ahmedić, stručna saradnica Enterijer.ba upravo je ove kombinacije savjetovala našoj čitateljki Milici.


..................................................................................


Molim Vas da mi pomognete kako osvježiti dnevni boravak i kojim bojama, s obzirom na to da je ugaona bež boje sa nekim svijetlobraon detaljima po njoj, a namještaj boja drveta? Koje boje tu mogu doći u obzir da bi malo živnuo prostor jer mi je nekako monotono?!

Također kuhinja je uska i mala i u njoj su elementi boja hrastovog drveta sa dosta stakla. U koju boju okrečiti da bi prostor izgledao širi i veći. Napominjem da su dolje pločice bijele boje.

Unaprijed zahvalna,

Milica J.


..................................................................................

Poštovana Milice,

htjela bih Vam se zahvaliti što ste nam ukazali povjerenje i pitali nas za savjet. Kako nemam izgled, niti tlocrt Vašeg dnevnog boravka, dala bih Vam nekoliko savjeta i različitih varijanti, a Vi odaberite onu koja će Vam najviše odgovarati.


Bež nijanse su odlična baza za preuređenje

Bež ugaona garnitura je dobar temelj za preuređivanje, jer je to neutralna boja koju možete kombinirati skoro sa bilo kojom drugom bojom, samo je bitno da uzmete odgovarajući ton druge boje. Mnogi od nas u svojim domovima upravo biraju neutralne boje kako bi bili sigurni da u slučaju preuređivanja neće morati kupovati novi namještaj, već da mogu postojeći osvježiti detaljima. Bež boja se najbolje kombinira sa zemljanim tonovima (smeđa, narandžasta, crvena, zelena, žuta) ali možete eksperimentisati i sa ljubičastom, bojom ciklame, crnom, sivom.


„Topli“ dnevni boravak

Tople boje će Vašem domu dati dozu elegancije i profinjenosti, te sa ovakvim slaganjem boja ne možete pogriješiti. Boje koje pripadaju spektru toplih boja su: crvena, žuta i narandžasta. Preporučila bih Vam da ubacite detalje u drugim bojama, kako dnevni boravak ne bi izgledao monotono.





„Hladni“ dnevni boravak

Bež boja se dobro uklapa i sa bojama koje nisu u spektru toplih boja već pripadaju hladnim bojama. To su: ljubičasta, plava i zelena. Zelena boja –od pastelne do intenzivne, je boja koja osvježava prostor, unosi svježinu u njega i djeluje opuštajuće. Savjet na koji svakako treba da obratite pažnju je „manje je više“ i da u skladu s tim osvježite svoj prostor sa nekoliko ključnih detalja.





Zid iza sofe u bilo kojoj boji koju odaberete, Vašem dnevnom boravku dat će novi izgled, a detalji mogu biti u obliku jastuka različitih boja, vazni, slika, okvirova za fotografije.





Kuhinja u hrastovoj nijansi pogodna je za kombinovanja

U upitu ste naveli da želite osvježiti i kuhinju novim bojama, ali niste precizirali da li je kuhinja povezana sa dnevnim boravkom ili je odvojena prostorija. Kuhinja od hrastovog drveta, sa bijelim podnim pločicama, također je zahvalna podloga za bilo kakvu adaptaciju bez promjene mobilijara.

Ukoliko je kuhinja sastavni dio dnevnog boravka, savjetovala bih Vam da istu „temu“, u smislu boja, nastavite i u kuhinji. Sa bojom hrasta, veoma dobro izgleda pistacija zelena boja, te unosi svježinu u bilo koju prostoriju, pa tako i kuhinju.

Ako je kuhinja veće površine, možete eksperimentirati sa nijansama tamnosive u kombinaciji sa zelenom bojom. Također, bordo boja će se veoma lako uklopiti u Vašu kuhinju, ali morate biti svjesni da će ova boja „zatvoriti“ prostor, te da crvena boja ima razdražujuće dejstvo.

Sve zemljane boje odgovaraju uz hrast, ali ukoliko ste spremni isprobati nešto novo, možete umjesto pločica između donjih i gornjih elemenata, staviti tapetu sa dezenom po Vašoj želji, preko koje ćete, kao zaštitu, morati fiksirati providno staklo. Ukoliko u budućnosti budete opet željeli da mijenjate izgled kuhinje, dovoljno je da zamijenite tapetu i staklo vratite na isto mjesto. Na taj način, Vaša kuhinja može uvijek imati nov i moderan izgled.





S poštovanjem,

Adna Ahmedić, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvori

www.decorpad.com/photo.htm?photoId=85840
www.molimodesign.com/category/interior/bedroom-interior/
www.gapinteriors.com/imagedetails.asp?imageno=15236


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.