window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Želja da se u novi dom unesu boje koje će biti usklađene sa namještajem, ali opet neobične i drugačije, postoji i kod naše čitateljke. Ona se za pomoć obratila Amini Prašo, stručnoj saradnici Enterijer.ba i Amina je dala nekoliko savjeta.

..................................................................................


Poštovani,

u velikoj sam dilemi. Naime, uređujem novu kuću i vrlo sam neodlučna pri odabiru boja za kuhinju i dnevni boravak. Htjela bih nešto neobično a opet usklađeno sa namještajem.

Kuhinja je tamnije crvene boje, a pločice krem sa crvenom fugom.

Dnevni boravak je kombinacija smeđe i krem. Kuhinja i dnevna soba su odvojene jednim malim šankom visine oko metar i pol i iste dužine, samo sa jedne strane, dok je druga strana slobodna. Sa stropa je odvojen jednom betonskom gredom u cijeloj dužini. Prostor je osvijetljen sa 3 velika prozora.

Unaprijed Vam se zahvaljujem!


..................................................................................


Poštovana,

teže mi je shvatiti situaciju s obzirom na to da niste poslali niti jednu fotografiju, ali uz opis koji ste mi dali pokušat ću bar malo pomoći.

 

Snažan utjecaj boja

Mnoga znanstvena istraživanja potvrdila su teoriju o snažnom utjecaju boja na naše raspoloženje, ponašanje, misli, osjećaje i životnu motivaciju. Odabir boja u domu i poslovnom prostoru je izuzetno bitan, ali istovremeno i izrazito individualan. Svatko doživljava boje na drugačiji način. Pravilno odabrane boje nas mogu motivirati, inspirirati ili odmoriti, stoga obratite pažnju na to kako se uz određenu boju osjećate i kako ju doživljavate.

Bijela, crvena, siva i kako sa njima

Bijela je dobra podloga koja pomaže isticanju drugih boja i predmeta. Kod Vas je kuhinja tamnocrvena. Crvena je snažna, poticajna boja koja se koristi za povećanje aktivnosti. Tako da bijela podloga može biti jako povoljna da smiri u određenoj mjeri njen utjecaj.

Također kontrast crveno – sivo je sve više u upotrebi, pogotovo u uređenju modernih kuhinja. Siva je boja ravnoteže i kompromisa, ali ukoliko je ne koristimo pravilno može djelovati i depresivno.





Ako ne želite previše eksperimentisati…

Ukoliko ne želite previše eksperimentisati, jer već imate pločice krem boje, tada zidove obojite u skladu sa pločicama, gdje eventualno jedan zid možete istaći tamnocrvenom.

Što se tiče dnevnog boravka, nastavljena je krem boja sa smeđom. Smeđa ima stabilizirajući efekat, ali previše tamnosmeđe može djelovati sumorno. Stoga bi bilo poželjno razbiti monotoniju te dvije boje sa bijelom koja će im dati poseban dojam mira, a Vaš dnevni boravak će učiniti puno privlačnijim za sve ukućane.






Za dozu dinamike

Ukoliko želite više dinamike u dnevnom boravku, možete ubaciti i nijanse crvene, koje će se lijepo uklopiti s obzirom na to da vam je kuhinja crvena.

Što se tiče šanka, tu možete eksperimentisati sa oblikom i bojom, ali vodite računa da je taj šank upravo veza između ova dva prostora. Bitno je da ih on povezuje, a ne da odabrani oblik ili boja budu u neskladu sa ostatkom namještaja.





Police i niša

Zbog toga što uređujete kuću iznova preporučila bih vam da pokušate kombinirati police od gips ploča i drveta. Umjesto klasične drvene, tri stranice police naprave se od gips ploča i sastavni su dio zida. Ukoliko želimo naglasiti predmete na polici možemo na vrhu postaviti LED ili halogenu rasvjetu, ali tada ja najbolje koristiti staklene police kako bi svjetlost prošla kroz cijelu policu.

Umjesto police, u zidu možete napraviti i niše koje su još efektnije ako im se unutrašnjost oboji nekom kontrastnom bojom ili pak potpuno drugim materijalom.


Ideje su bezbrojne, a dobar majstor će vam napraviti i ono za što mislite da je nemoguće, stoga se nemojte suzdržavati.

Na ovom linku možete pogledati izbor boja kojima možete urediti Vaš prostor, kao i naučiti mnogo više o bojama.


Lijep pozdrav!

Amina Prašo, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.