window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Stručna saradnica Enterijer.ba savjetovala je našeg čitatelja Zvonimira o reorganizaciji prostora kuhinje i trpezarije, te i o povećanju funkcionalnosti stana. Kako prostor od 64 kvadrata prilagoditi trosobnom stanu? Evo odgovora.

..................................................................................


Dobar dan,


kako sam naslijedio jedan dvosobni stan od oko 64m², prilično nefunkcionalne kuhinje, muku mučim analizama kako osposobiti taj stan za normalan život.
Stan se nalazi na prvom katu u redu zgrada, orijentiran je zapad - istok, pri čemu samo u podnevnim satima do njega dopiru sunčeve zrake preko zapadne strane, na kojoj se nalazi veća lođa.


Stan je sa sjevera i juga omeđen susjednim stanovima, a sa istočne i zapadne se nalaze prozori i dvije lođe, koje isto tako nisu previše upotrebljive i skupljaju poprilično prašine.
WC je odvojen od kupaone, prilično neekonomično što se prostora tiče i umanjuje kuhinju, tako da u njoj ne mogu sjediti ljudi normalno oko stola, nego je stol skroz pomaknut uza zid, kako bi onda 4 osobe mogle sjesti na tri strane stola.
Moje želje su taj stan urediti u trosobni, zatvoriti barem balkon na istočnoj strani, odnosno transformirati ga na način da se dobije funkcionalna kuhinja povezana sa blagovaonom + dnevnim boravkom, jedna spavaća bračna soba i jedna soba za dijete, pa vas molim da mi pomognete vašim idejama i savjetima kako optimalno napraviti rekonstrukciju postojećeg stanja.
Sve instalacije kroz zgradu su vertikalne, zgrada je negdje iz 1964. godine i teško je reći koji zidovi su pregradni, a koji nosivi.

Šaljem vam u prilogu tlocrt stana.


Srdačan pozdrav,
Zvonimir


..................................................................................

 

Poštovani gospodine Zvonimir,


Obzirom na nacrt stana koji ste nam poslali, šaljem Vam prijedlog nove organizacije stana. Što se tiče  nosivosti zidova, posavjetujte se sa statičarima, kao i za instalacije, da bi utvrdili da li je prijedlog koji Vam šaljem izvodiv.

Prijedlog rješenja

Vaša kvadratura stana od oko 64m² odgovara dvosobnom, do 2,5 stanu. Prema novom prijedlogu dobit će još jednu dodatnu prostoriju.

Pojašnjenje reorganizacije prostora

Prostor postojećeg kupatila je premješten na zapadnu stranu. Prostorija wc-a je uklonjena i integrisana u novo kupatilo, lijevo od ulaza. U produžetku je jednolinijska kuhinja. Kuhinja i trpezarija se sada dijelom nalaze u prostoru gdje je ranije bila lođa. Lođu bi zatvorili i pretvorili u prostor trpezarije-kuhinje. Zid između dnevnog boravka i trpezarije je uklonjen. Prostor je povezan i čini jednu jedinstvenu cjelinu.


Postojeća spavaća soba je povećana za prostor lođe i podijeljena na dvije prostorije. Time ste dobili ekstra prostoriju, dječiju sobu, što je i bila Vaša zelja.


Također pogledajte fotografije enterijera kuhinje i manje trpezarije u nastavku, koje bi bile slične Vašoj kuhinji, sa redizajnom postojećeg stana.




Nadam se da Vam je ovaj prijedlog pomogao i da ćete biti zadovoljni sa reorganizacijom stana.


Srdačan pozdrav,


Nejra Adilović, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba

 

Izvori fotografija:

http://furniture.trendzona.com/
http://www.home-designing.com
www.distroarchitecture.com

 



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.