window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Maja Opačin, nova stručna saradnica Enterijer.ba magazina, dala je nekoliko interesatnih rješenja za prazan kutak u stanu čitateljke Miljane Ivković.

.....................................................................................

Poštovani,

Možete li mi dati neki prijedlog kako da uredim ovaj upust u zidu? Dubina je 50cm, visina 80cm, a širina 130cm. Moja zamisao je da tu budu police za vino (jedan dio) i neki suveniri, ukrasi i slično.

Unaprijed hvala,

Miljana Ivković

.....................................................................................

Poštovana,

Uređenje jednog ovakvog kutka u stanu može biti pravo zadovoljstvo. S obzirom da nemam informacije o veličini stana i ostatku njegovog uređenja, imala sam dosta slobode, te sam odlučila napraviti dvije varijante rješenja.

Dvije varijante

Ako je u pitanju veća kvadratura stana, tretirani prostor se može kreirati isključivo za vina i čaše, kao mali bife u stanu. Druga varijanta odgovara Vašoj zamisli i oslikava se u kombinaciji namjena, gdje imate police za odlaganje vina, kao i police za odlaganje različitih predmeta (knjiga, ukrasa i dr.).




Prva varijanta je prikazana kroz dva crteža na kojima je vidljiva razlika u odlaganju vina. S obzirom da je dubina tog prostora 50cm, što i nije tako malo, ovaj drugi crtež sa policama u obliku trokutova bi bio moj prvi odabir, jer one mogu biti višenamjenske. Nećete pogriješiti ni s jednim odabirom.



Druga varijanta je kombinacija namjena gdje također imate potpunu slobodu kreiranja. Možete imati otvorene police, a možete i na nekim policama staviti male pletene korbe za odlaganje stvari koje ne želite da budu vidljive.

Materijal

Ja Vam u ovom slučaju preporučujem drvo, jer pridonosi toplini Vašeg doma i kao materijal slaže se uz skoro svaki stil uređenja i ambijent, kako po boji tako i po obliku. Zbog svoje trajnosti i postojanosti, načina obrade, elastičnosti kao i mogućnosti oblikovanja, drvo je nezamjenjiv materijal u stvaranju prostornih vrijednosti. Stoga zasigurno nećete pogriješiti ako se odlučite za drvene police. 

Nadam se da sam Vam pomogla oko ideje.

Maja Opačin, mr. arh.
Stručna saradnica Enterijer.ba