window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Često se u uređenju sreće problem nefunkcionalnosti pojedinih prostorija koje su premale ili kao u ovom slučaju - prevelike. Naša čitateljka Ana obratila se za pomoć stručnom saradniku Enterijer.ba Edi Saltagiću, koji je ponudio dvije varijante rješenja.

..................................................................................


Poštovani,

moj budući suprug i ja odlučili smo renovirati stan na drugom katu obiteljske kuće. U prilogu vam šaljem nacrt sadašnjeg stanja stana. Kao što vidite ima mali dnevni boravak, tri velike sobe (prevelike), jedna mala soba i mali WC.

Kuća je na orijentaciji sjever-jug, veranda je na istoku, a na zapadu je spojena druga kuća, tako da ne možemo imati prozore na toj strani.

Sad su kuhinja i dnevni boravak na jugu, ali mi bismo spojili sobu sa sjeverne strane u jednu cjelinu i napravili veliki dnevni i kuhinju, uz napomenu da kuhinja može doći i u verandu koja bi se u tom slučaju podijelila napola i razbio bi se zid koji dijeli verandu i sobu.

Tada se može staviti zid na mjesto sadašnjeg dnevnog boravka, u nacrtu do prozora (1,60 m) i napraviti dvije sobe na južnoj strani na mjesto gdje je sad jedna. Najveći problem je gdje staviti drugi WC (gostinjski) a da ostanu tri sobe u stanu (dvije manje i jedna velika). Nadam se da nam možete pomoći, dolazi u obzir razbijanje nosivih zidova ali nećemo dirati prozore i vrata za balkon.

Namještaj ćemo promijeniti tako da nam možete predložiti i koje boje da koristimo s obzirom na to da na sjeveru nema prirodnog svjetla.

Bilo kakav savjet nam je dobrodošao.

Zahvaljujem unaprijed,

Ana


..................................................................................


Poštovana gđo Ana,

na osnovu Vaših zahtjeva, predlažem Vam dvije varijante organizacije stana.

U obje varijante dnevni boravak, trpezarija i kuhinja bili bi jedinstven prostor, a dio postojeće verande adaptirao bi se u kuhinjski prostor. Kuhinja bi direktno bila povezana sa trpezarijom preko barskog pulta ili nekog drugog elementa prema Vašoj želji npr. "ostrva" za termičku obradu hrane.





 

Varijanta 1

U varijanti 1 postojeća pozicija kupatila bi se zadržala zbog lakšeg izvođenja vodovodnih i kanalizacionih instalacija, a sve sobe i kupatilo povezani su preko centralnog degažmana. Zbog ostvarivanja veće kvadrature, dvije manje sobe sam stavio na sjevernu, a glavnu spavaću sobu sa integrisanim garderoberom na južnu stranu. U ovoj varijanti zadržani su svi postojeći vanjski otvori.










Varijanta 2

U varijanti 2 kupatilo je prebačeno na sjevernu stranu, pod uslovom da je moguće izvesti vodovodne i kanalizacione instalacije. Glavna spavaća soba je također orijentisana na sjever, a dvije manje sobe na jug, s tim da dolazi do obavezne korekcije vanjskih otvora na južnoj fasadi.

Pretpostavljam da su dva podužna zida u sredini nosivi, pa zbog njihovog djelimičnog rušenja preporučujem da se posavjetujete sa konstrukterom.

Iskreno se nadam da predložene varijante odgovaraju zahtjevima Vaše porodice.

Srdačan pozdrav,

Edo Saltagić, d.i.a.
Stručni saradnik Enterijer.ba


Izvor fotografija


www.archdaily.com

 



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.