window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Kvalitetno urediti stan koji se nalazi na moru i koji se ne koristi tokom cijele godine najčešće znači maksimalno iskoristiti mali prostor. Koje stepenice odabrati i kojim materijalima se poslužiti u uređenju galerije u stanu – pitanja su koja su Jadranka i Dario poslali stručnoj saradnici Lei Petrović.


..................................................................................
Poštovani,

molimo vas za savjet na koji bi se način mogla izraditi galerija u stanu koji se nalazi u potkrovlju s povišenim stropom (cca 4,5 m na najvišem dijelu). Na toj galeriji bila bi smještena samo dva dodatna ležaja za spavanje.

Stan je na moru, jednosoban, površine 37,11 m² i još uvijek je neizrađen (visoki roh bau).

Galerija bi trebala biti smještena u dijelu iznad predsoblja i kuhinje koje dijeli mali pregradni zid visine 2,5 m.

Molimo vas za savjet koju vrstu materijala preporučujete za izradu galerije, smještaj i vrstu stepeništa (mi smo imali u vidu polukružne stepenice, širine gazišta 60 cm, koje se mogu nabaviti već gotove) i cijenit ćemo ako možete dati neku ideju koja nam može pomoći u izradi galerije.

U prilogu šaljemo tlocrt potkrovlja u PDF formatu - stan broj 8, i nekoliko fotografija unutrašnjosti stana - dijela gdje bi se trebala nalaziti galerija.

Unaprijed zahvaljujemo uz lijep pozdrav!

Jadranka i Dario

..................................................................................

Poštovani Jadranka i Dario,

iz vašeg maila zaključujem da ste već riješili mnoga pitanja vezana za izradu galerije u stanu na moru, a ukoliko niste stoprocentno sigurni, barem imate jasne vizije onoga što želite.

Budući da se radi o relativno maloj kvadraturi, tu nemate previše opcija koje bi vas, eventualno, zbunjivale tako da je najbolje da vam ideja vodilja bude maksimalna ušteda korisne površine. Samim tim bilo bi veoma zgodno koristiti stepenice koje ste zamislili, jer kružna i polukružna stepeništa djeluju veoma dopadljivo u prostorima male ili relativno male kvadrature.


Beton, drvo ili čelik

Na vaše pitanje vezano za vrstu materijala za izradu galerije mogu odgovoriti sa dva pitanja, od kojih je prvo: Šta se vama sviđa, odnosno šta Vas čini zadovoljnim i šta vam daje osjećaj ugodnosti? Drugo pitanje je: Koliko ste sredstava planirali izdvojiti za ovaj građevinski poduhvat?

Nadam se da će vam se rješenje nametnuti spontano onda kada odgovorite sebi (ili jedno drugom) na ova dva osnovna pitanja, i kada porazgovarate o tome osvrćući se na ono što bi vas dvoje učinilo sretnim.

U svakom slučaju nećete pogriješiti ukoliko budete koristili bilo koji od klasičnih građevinskih materijala kao što su beton, drvo ili čelik. Ovdje imajte na umu da svaki od pomenutih materijala posjeduje neku svoju čaroliju, bilo da se radi o izdržljivosti, lakoći gradnje, mogućnosti dodatne obrade i kombinacije sa ostalim materijalima prisutnim u enterijeru i slično, pa razmislite o tome koji bi djelovao najskladnije u odnosu na ostale elemente prostora.





I ljestve kao moguće rješenje

Osim polukružnih stepenica možete upotrijebiti i ljestve koje se također mogu nabaviti kao gotov element.  Njihova osnovna prednost je u tome da ne zauzimaju previše dragocjenog prostora, a mana im je strm nagib.





Nadam se da ćete uživati prilikom izrade vaše galerije kao i u čarima koje će vam pružati završen posao, a ljepota i kvalitet su u finalu osigurani samo onda kada ste vi zadovoljni vlastitim izborom.


Lea Petrović, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvor fotografija

http://www.hurst-house.co.uk/
http://www.pcoleconsult.co.uk/
http://themtcoin.blogspot.com/
http://www.madecocommelesgrands.com
http://1.bp.blogspot.com


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.