window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Iako se uvijek preporučuje osjetljivu odjeću odnijeti na hemijsko čišćenje, uz pomoć ovih savjeta možete sami oprati pernatu jaknu kod kuće, samo trebate slijediti ove korake.

pranjejakne

Kako biste izbjegli oštećenje omiljenog zimskog odjevnog komada, evo kako oprati jaknu kod kuće i pritom izbjeći uobičajene probleme s njenim pranjem i sušenjem.

 

Pranje pernatih jakni

Ne perite više jakni odjednom

Jakna od perja će se napuhati tokom pranja i zauzeti dosta prostora unutar mašine, pa izbjegavajte natrpavati mašinu i perite uvijek samo jednu jaknu.

Ne koristite obični deterdžent

Za ove jakne koristite tekući deterdžent za osjetljivo rublje ili pak specijalizirani deterdžent za taj tip odjeće.

Ubacite loptice u mašinu prije pranja

Prije samog pranja u mašinu ubacite silikonske ili teniske loptice. Nemojte preskočiti ovaj korak jer će one pomoći u sprječavanju grudanja perja. Jakna iz mašine može izaći pomalo neprepoznatljiva, ali ćete je pravilnim sušenjem vratiti u prvobitno stanje.

Program za osjetljivo rublje

Svaka mašina ima razne programe, ali za pranje pernatih jakni uvijek birajte onaj za osjetljivo rublje tokom kojeg temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

Ne perite prečesto i izbjegavajte centrifugu

Pernate jakne operite jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada to činite, nemojte koristiti centrifugu.

 

Sušenje pernatih jakni

Provjerite prognozu

Ako jaknu namjeravate sušiti na zraku, pričekajte vjetrovit dan. Pranje uvijek planirajte unaprijed i obvezno provjerite prognozu vremena prije, ako je namjeravate sušiti na zraku, jer će upravo vjetar pomoći pri njezinom bržem i lakšem sušenju.

Protresite jaknu tokom sušenja

Možete je staviti na štrik ili na stalak za sušenje, ali obavezno je redovno protresite sa svih strana tokom sušenja kako bi se perje pravilno rasporedilo. Primite je za kragnu ili gornji dio i rastresite, a onda isto ponovite i za donji dio.

Obratite pažnju na perje

Ovoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i nekoliko dana ako je vani vlažno, hladno i bez vjetra. Ako osjetite da su grude perja još prisutne, to znači da je jakna iznutra još uvijek vlažna pa se perje zbog toga ne odvaja. Iako naizgled i na dodir može djelovati potpuno suho, no grude su znak da se iznutra još uvijek nije osušila.

Budite oprezni sa sušilicom

Ako ste se odlučili za sušenje u sušilici, uvijek to radite na najnižoj temperaturi, nikada na visokoj. Brzo sušenje na visokim temperaturama osušit će jaknu samo izvana, a iznutra će ostati vlažna. U sušilicu također ubacite silikonske ili teniske loptice baš kao i kod pranja.

Centrifuga je krajnje rješenje za perje

Pranje i sušenje jakne od perja kod kuće je riskantno i uvijek postoji mogućnost da se ošteti, zato se ne preporučuje korištenje centrifuge tokom pranja. Stoga, kada ste u potpunosti osušili jaknu, ali niste zadovoljni konačnim izgledom i načinom na koji se perje rasporedilo, možete je staviti na program suhe centrifuge na najslabijoj jačini. To može pomoći da se u potpunosti rastrese perje, ali neka to uvijek bude posljednje rješenje.