window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

VELUX ACTIVE zajedno sa Netatmo nagrađen je dvjema prestižnim nagradama na Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu (Nevada, USA). 

Nagrade su date u kategorijama "Pametna kuća" i "Ekološki dizajn i održive tehnologije". Osim toga, VELUX je najavio i partnerstvo sa ovom revolucionarnom kompanijom koja se bavi razvijanjem i proizvodnjom uređaja za pametne kuće. 

Naime, VELUX i Netatmo rade na razvijanju inovativnih rješenja za unutrašnje klime objedinjenih pod nazivom VELUX ACTIVE. I partnerstvo i koncept proizvoda su objavljeni na CES izložbi u Las Vegasu.

 

Optimalna klima u kući

Očekuje se da će prvi VELUX ACTIVE proizvodi biti lansirani na tržište u jesen 2017. godine. Oni će se sastojati od WiFi gateway i pametnog upravljanja za VELUX Integra krovne prozore i proizvode za zaštitu od svjetlosti i toplote, zajedno sa aplikacijama za iOS i Android operativne sisteme. Na osnovu parametara unutrašnje klime, kao što su temperatura, nivo dnevne svjetlosti, vlaga i nivo CO2, korisnici će moći da automatizuju upravljanje krovnim prozorima i roletnama, čime će osigurati optimalnu klima u kući u svakom trenutku.

Pametne kuće i automatizacija, prema predviđanjima, će biti jedan od sljedećih velikih trendova među kupcima. S obzirom da je sve više proizvoda u kućama spojeno na online mrežu ili međusobno povezano, sa pametnom kućom prihodi će se učetverostručiti za skoro 65 milijardi dolara do 2020. godine.

- Veoma brzo vaš dom će biti u mogućnosti da vam pomogne da vodite računa o vašem zdravlju, osiguravajući vam mnogo dnevne svjetlosti i svježeg vazduha tačno onda kada su vam potrebni – izjavio je Jørgen Tang-Jensen, CEO VELUX grupacije naglašavajući da VELUX stvara bolje životne uslove za svoje kupce već više od 75. godina, te da saradnja sa Netatmo predstavlja jedan važan korak naprijed u pružanju veće udobnosti, blagostanja, energetske efikasnosti i sigurnosti.

 

Najava saradnje i sa firmom Apple

Fred Potter, osnivač i predsjednik Netatmo, kazao je da su veoma zadovoljni što razvijaju ovo inovativno rješenje sa VELUX-om, liderom u proizvodnji krovnih prozora.

- Sa ovim partnerstvom mi pokazujemo našu sposobnost da kreiramo rješenja koja se uklapaju u infrastrukturu doma i direktno se obraćaju B2B tržištu. Kroz ovu saradnju ističemo naše vještine u polju vještačke inteligencije, integracije softvera proizvoda, elektronike i iskustava korisnika. - naglasio je Potter.

Kao dio strategije o pametnim kućama, VELUX je također najavio i saradnju sa firmom Apple u pravcu razvoja proizvoda kompatibilnih sa Apple HomeKit platformom za pametne kuće.