Mlada i talentovana umjetnica Alisa Teletović rodom je iz Mostara.  Sticajem životnih okolnosti kao tinejdžerka odlazi u Australiju gdje 2000. godine završava Fakultet primjenjenih umjetnosti i grafički dizajn na melburnskom RMIT Univerzitetu.

................................................................................

 

 

 

 

Njene slike krasile su galeriju Bela Vida u okviru postavke „U poljima vetrenjača“. Savršeno uklopljene u enterijer galerije Alisine slike izazvale su oduševljenje među posjetiocima svojom posebnošću, iskrenošću i toplinom.

Kako i kada ste u sebi otkrili želju i potrebu da se izrazite kroz umjetnost i slikarstvo?

- Otkako znam za sebe uvijek sam nesto crtala. U mojoj familiji teče ta umjetnička nota i svi smo veoma kreativni. Inače, potreba da se izrazim kroz umjetnost sama dolazi i protiv toga se ne možete boriti. Ona vas preuzme i hoće da izađe.

Vaš stil je osebujan, poseban, boje su intenzivne. Šta je Vaša najveća inspiracija?

- Moj stil je ekspresivan i figurativan, na granici sa apstrakcijom s vremena na vrijeme. Inspirira me pejzaž, lica ljudi, drveće, sunce i kroz sve to priča i moj stav prema životu. Moje slike uvijek imaju priču i poruku. Uglavnom su to poruke o ljubavi i nježnosti koje bi trebali da imamo jedni prema drugima.

Dugo ste živjeli i radili u Australiji. Sada ste se vratili u BiH. Možete li napraviti usporedbu umjetnika u Australiji i Evropi? Po čemu se razlikuju, a šta je to što ih povezuje? Da li Vi u svojim slikama vežete ova dva kontinenta?

- U Australiji sam uspješno izlagala i prodavala slike, dobijala nagrade. Australija će zauvijek ostati moj drugi dom. Njeni pejzaži i emui će ostati u meni zauvijek.

Što se tiče umjetnosti ovdje u Sarajevu možda nisam kompetentna da pričam jer sam izvan tih uskih grupa, ali definitivno moje skromno zapažanje je da nema povezanosti i potpore umjetnika u sredini i okolini. Umjetnik pored kritike, bilo pozitivne ili negativne, treba i da prodaje slike.

Ovdje je to kao u nekom začaranom krugu. Tabu tema. Ništa se ne pomijera i ne kreće naprijed. Kao da nema slobode duše. 

Mislim da to treba da se desi. Ja sam voljna da se priključim umjetnicima i da zajedno krenemo naprijed. Ja ću svakako uvijek biti vezana za Australiju, ali dajem sve od sebe da se ovdje pronađem i definišem kroz moje slike.

Budući da moje slike pričaju o ljubavi i dobroti, i o tome kako možemo ostvariti sve sto zamislimo, mislim da su one sada trenutno kao «pale sa Marsa» u našu sredinu. Ljude koji su prošli određene promjene u svakom pogledu je teško okrenuti ka Suncu.

Ali bitno je reći da smo i mi u dijaspori isto tako morali razvijati sebe i svoje vrijednosti i naučiti da se okrećemo ka Suncu. Sunce je kao metafora za pozitivno.

Koliko je za slikara bitno poznavanje različitih civilizacija i kultura?

- Svakom čovjeku iskustvo više, i znanje i obrazovanje, jeste bitno, ali to ne čini slikara. Slikar se mora boriti sa sobom i svojim demonima, učiti i razvijati se prema sopstvenom unutrašnjem Ja.

Kada zamišljate savršen enterijer svog ateljea za rad, kako on izgleda?

- Moj studio u Australiji u kojem sam radila deset godina je bio veliki otvoreni atelje sa bijelim podovima i mrljama od boje. Bio je pun svjetlosti. Volim čistoću i organiziranost. Ne volim nered. Ovdje u Sarajevu imam mali studio koji još nije oživio. Volim da putujem i kupujem umjetnine i skulpture te uvijek sebe obradujem nečim posebnim što integrišem u svoj enterijer.

Šta Vas pokreće i ispunjava u privatnom životu?

- Najljepši osjećaj je kad vam sliku kupi nepoznata osoba koja se nasmije i razumije vašu sliku. Te ljude izuzetno cijenim. Također, moji sinovi, njihovi osmjesi i ljubav su moj neiscrpni pokretač. Moj muž, naša istrajnost jedno prema drugom. Odrastanje. Energija koju imam kad završim serije. Sve ovo me jako ispunjava.

Sad sam kao u zatvorenom kavezu. Ne znam kako da izlažem, pokazujem, prodajem.....


Šta nam spremate u budućnosti kada se radi o umjetnosti, slikanju i izložbama?


Svašta ...

I za kraj kakvi su Vaši utisci o Bela Vida galeriji i da li ste  zadovoljni saradnjom sa Bela Vida timom?


- Bela vida je prekrasan prostor i osjećam se divno svaki put kad dođem. Moje slike su uživale kao i ja. Bile su u lakoći i svježini prostora. Cijeli tim je društven i veoma prijatan i želja mi je da ostanemo u kontaktu.

Moj web site je www.alisateletovic.net za one koje zanima moja umjetnost.