window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Oni koji nemaju sreću da žive u velikom stanu ili kući, vjerovatno se pitaju kako da najbolje iskoriste mali prostor. Ako spadate u tu grupu ljudi, preporučujemo vam da nastavite čitati, jer danas vam predstavljamo ideje za male kuhinje.

Čak i ako niste strastveni kuhar, činjenica je da morate imati kuhinju. Svima treba kuhinja, pogotovo ako imate djecu. Da biste dobili inspiraciju o tome kako organizirati malu kuhinju, napravili smo malo istraživanje i odabrali nekoliko malih kuhinja koje vam mogu pomoći u tome. 

Pogledajmo ih!

Ako ste ograničeni prostorom, vjerovatno ne možete staviti veliko kuhinjsko ostrvo ili elemente u koje ćete odložiti sve što imate. Ali, ne brinite! Postoje rješenja koja će vam pomoći da u potpunosti iskoriste područje koje imate na raspolaganju.

Prije svega, treba odabrati materijale koji su praktični. Granit i sličan kamen nije pogodan za pripremu hrane, jer uništavaju noževe. Isto je za sintetičke materijale. Ali, možete izabrati drvo. To je ekološki materijal i možete ga koristiti kao dasku za rezanje i ostale radnje u kuhinji.

Iako je vaša kuhinja mala, to ne znači da ne možete smanjiti nered. Ono što treba učiniti jeste izbjeći materijal koji pravi vizuelni nered, teksture i boje koje se vrlo lako isprljaju. Odaberite materijale koji će učiniti da vaša kuhinja izgleda veće.

Kuhinja je jedna od najprometnijih soba u kući, jer okuplja cijelu porodicu, goste, prijatelje i rodbinu za ručkom. Zato je potrebno imati prostrani prostor. Čak i ako ga nemate dovoljno, treba misliti mudro i iskoristiti ga maksimalno. 

Ove ideje vam mogu pomoći u organizaciji kuhinje, kako napraviti bolji, ljepši, organizovaniji i ugodniji prostor za rad. 

Izbjegavajte postavljanje kuhinjske opreme koja vam zapravo nije potrebna. Napa nije neophodna, a zauzima puno prostora. Umjesto toga, taj dio iskoriste za smještaj stvari. Vješalice na zidu su bolje za organizaciju šoljica i čaša, umjesto da ih stavite u ormare. 

Tu su i rješenja koja će vam pomoći da sigurno organizujete noževe. Začini su nezgodni za čuvanje, tako da trebate pronaći način da smanjite nered i izložite začine na estetski prihvatljiv način.