Idealna biljka za vaš dom. Ne zahtijeva mnogo pažnje, prelijep je ukras za vaš stan, a uz to prostorija će vam izgledati mnogo svježije.

Fatsia japonica ili sobna aralija potiče iz porodice Araliaceae. Porijeklom je iz priobalnih dijelova Japana i Južne Koreje.

 

Cvjeta tokom zime

Ime roda "Fatsia" dobila je od stare japanske riječi "osam", a odnosi se na osam režnjića listova. Naime, riječ je o zimzelenom grmu visine tri do šest metara s jakim i slabo razgranatim stabljikama. Listovi su krupni od 20 do 50 cm široki, na stabljikama dužine do 50 cm, tamno zeleni sa sedam do devet režnjeva.

Cvjeta tokom zime, a cvjetovi su stini, bijeli i gusto skupljeni. Plodovi su sitne mesnate bobice sa sjemenom zelene boje koje vremenom dobiju crnu boju.

 

Ne voli premiještanja

Ova je biljka danas veoma popularna jer dobro podnosi klimu modernih stanova (centralno grijanje). Ako joj osigurate odgovarajuće, svijetlo mjesto, zaštićeno od sunca, tako ćete joj osigurati i mir.

Sobna aralija ne voli premiještanja i brzo se prilagođava svim uslovima. Potrebno ju je redovno zalijevati. Kod starijih je biljaka neophodno osigurati potporu stabljikama kada se počnu povijati ili ih samo odrezati na početku vegetacije - u proljeće. Razmnožava se sjemenom ili vršnim reznicama.