window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Dobro došli u Bela Vida novo! Ljeto! Ili zimu – svejedno je. Dobro došli u novu godinu, novi život, novi prostor, novo vrijeme i još jedan novi početak. Uz iluziju apsolutne ponovljenosti svega... i vremena i samih ljudi, osjećaj je zapravo nevjerovatan i veoma teško objašnjiv. Odgovor na pitanje o radosti novogodišnjeg dočeka, pitanje je i tajna brojnih ispitivanja, istraživanja, anketa, debata i naučnih radova iz mnogih oblasti djelovanja i različitih strana interesovanja. Sa korijenima u tradicionalnoj i popularnoj kulturi, u vezi sa psihologijom, sociologijom i filozofijom života. Fenomen koji je sastavni dio života, ako ne esencijalni, onda barem formalni i značenjski.

..................................................................................







Možda tako i treba da bude, jer bi bilo kakav odgovor ili otkrivanje tajne možda izgubilo svoj pravi smisao čarolije i te neobjašnjive radosti zbog koje se smije, pleše, pjeva, veseli i raduje. A zapravo, već samo traganje za odgovorom djelimično otkriva njenu tajnu kao dio tog istog odgovora. Uvijek u iščekivanju, željama, nadanjima, obećanjima i maštanjima... Taj čarobni, tajnoviti veo, posut zrncima čarolije sa kojim dolazi, čini je onim što jeste.

A iza nje? Ili prije nje? Gotovo nebitno i ne postoji. Sve je ostalo staro i prošlo. Kao potpuno nepotrebno, istrošeno i nepoželjno, kao nešto što treba da prođe, da se zaboravi, ostavi, prekine, napusti i ode. U pomalo snenoj, čudnoj i opijenoj atmosferi gdje se svjetla rastaču i sjenke lelujaju u nestabilnim pokretnim prostorima lakše je da se zaboravi i ostavi. Tamo ostaje stara. A paralelno u uzbudljivoj, blještavoj i nadraženoj atmosferi euforije, grozničavo uz opštu jurnjavu i već sljedeći trenutak ili ipak malo poslije sna pojavljuje se nova. U stvarnosti, na putu ka životu, novi početak dolazi u etapama, kroz nekoliko nivoa buđenja, triježnjenja i prihvatanja. Prvo, svečana kao Bečki novogodišnji koncert i nježna poput glasova Bečkih dječaka, sva satkana od čestitki prepunih želja, nadanja, očekivanja, osmijeha i poljubaca, a zatim u drugim raznim oblicima koji se istovremeno bude i spiraju istim hladnim tušem.   

Stvarna čarolija ili umijeće, nalazi se upravo u ovim nivoima buđenja, dolaska i prihvatanja tog novog početka. Negdje na granici između starog i novog, uz magičnu atmosferu ispraćaja i dočeka, tamo u međuprostoru gdje postoji jedan paralelan prostor ogromnih bogatstava sa potencijalom da to stanje čarolije prelaska iz jednog u drugo (i prostora i vremena) zadrži, pohrani i sačuva za sve vrijeme i sav prostor, do njegove nove akumulacije u nekom novom prelasku i ponovnom početku.   

Novi početak, iako prividno dolazi radosno kao rođenje, bajkovito i blještavo, nažalost nije nimalo lagan. On je prazan kao čist bijeli papir na kojem treba da nastane umjetničko djelo! Kao neka vizija satkana od miliona želja, javlja se samo na trenutke, bljesne i nestane. Pojavi se i (i)zbriše. Fizički lagan jer je čist i prazan, ali s druge strane težak teret prepun onog što nosi sa sobom... Veliko opterećenje neizvjesnosti i nepoznanica. Broji se od nule i jedinice, a ni zbir ni rezultat nisu blizu, niti predvidljivi. Kao put bez putokaza i bez kraja, počeci su često nesigurni i treba im zato jako puno snage, energije, vjere... Nastali iz niza nakupljenih želja, obećanja, odluka, ideja i planova, novi počeci unutar sebe stvaraju ogromnu sopstvenu energiju prepunu zamaha koji pokreće i pogoni u borbu, ka osvajanju i pobjedi!

Konačno je novi početak, zapravo pogled u neki novi prostor. Idealna prilika da se u doba „krize“ i opšteg preispitivanja, kao velikog iskušenja pred kojim se svijet globalno nalazi ili se tako predstavlja i definitivno osjeti, pronađu neki novi ili obnove neki stari prostori. Prostori različitih karaktera, dimenzija i poimanja koji se zapravo nalaze svuda okolo i stalno su prisutni, ali ih treba ponovo prepoznati, okarakterisati, osjetiti i doživjeti. Pored ogromnih, neistraženih i nespoznatih prostranstava cijelog svijeta, bližih i daljih prostora u neposrednom okruženju, brojnih malih kutaka ličnih prostora kuća, stanova i soba, nove prostore je moguće otkriti na hiljade drugih načina unutar samih sebe i na brojnim drugim mjestima. Samo treba početi, posvetiti se i prepustiti.

Sa sigurnošću i vjerom slijediti put u Bela Vida novo... A ono je već počelo!