window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Vaze i činije u domu, napunjene vodom i cvijećem, uvijek predstavljaju dobar Feng Shui.

..................................................................................









Pored toga što generišu dobru jang energiju, ovi ukrasni predmeti predstavljaju najbolje od pet elemenata.


Jang strana svih elemenata

U Feng Shuiju sav univerzum može da se svede na jedan od pet elemenata – zemlju, vodu, vatru, metal i drvo, a svi ti elementi uvijek imaju ili jang ili jin stranu.

Da bi domovi uživali u bogatstvu, a ukućani uspješno ostvarivali sreću i prosperitet, unutar doma bi trebalo da bude prisutna jang strana svih elemenata.

Ukoliko se Chi nekog doma degeneriše do te mjere da se pojavi element neravnoteže izazvan manjkom ili viškom jednog elementa, pojavit će se bolest ili loša sreća.

S druge strane, kad su prisutni elementi kao što su voda, zemlja i drvo i više su jang nego jin, Feng Shui prostora se odmah poboljšava i aktivira, dovodeći do neometanog protoka Ch'ija kroz dom.


Povoljni oblici vaza i činija

Vaze i činije napunjene vodom i cvijećem vrlo efikasno stvaraju jang energiju. Ali treba odabrati vaze i činije povoljnih oblika, jer će to biti samo dodatno pojačanje Chi'ja u domu.

Vaze su najbolje kada imaju neku vrstu vrata i puniju zaobljenu osnovu, jer taj oblik nagovještava da vaza može da zadrži svoj dobar Chi.

Prazna vaza u domu nikad ne bi trebalo da stoji uspravno. Trebalo bi je negdje skloniti ili u sipati u nju malo vode. Kad se vaza ostavi prazna i uspravna, to može da izazove gubitak prihoda.

Činije bi također trebalo da su zaobljene i da imaju izražen obod. Na činije se gleda drugačije nego na vaze, jer je njihov oblik sam po sebi povoljan. Mogu da stoje prazne i mnogi kineski domovi ukrašeni su velikim praznim činijama. To znači da je činija spremna da primi dobar Ch'i koji ulazi u dom.

Činije od keramike, kristala ili nekog drugog materijala čija je osnova zemlja, kao što su kineski ili neki drugi porcelan, naročito su povoljne. Vjeruje se da donose u dom dobro, ukorijenjujuću energiju zemlje.



Izvor

Lilian Too, "Praktičan Feng Šui za vaš dom", Alnari, Beograd, 2001.

 

Izvori fotografija

www.glassvase1.com
www.fengshuitipsforyou.com
www.bhg.com