window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Plastičnu vrećicu za odlaganje smeća, napravljenu od polietilena, patentirao je Harry Wasylyk, 1950. godine.

..................................................................................








Harry Wasylyk bio je kanadski izumitelj iz Winnipega koji je, zajedno sa Larry Hansenom izumio jednokratnu vrećicu za odlaganje smeća. Vrećice za smeće su u početku bile namijenjene za komercijalnu a ne kućnu upotrebu, a prvi klijent koji je otkupio jednu količinu ovih vrećica bila je Opća bolnica u Winnipegu.

Slučajno ili ne, još jedan kanadski izumitelj, Frank Plomp iz Toronta također je izmislio plastičnu vrećicu za smeće 1950. godine, ali nije bio ni blizu uspješan kao Wasylyk i Hansen.

 

Prva kućna upotreba

Larry Hansen radio je za kompaniju Union Carbide Company u Lindsayu, koja je od njega i Hansena otkupila patent. Ista kompanija je kasnih 1960-ih uvela mašinsku proizvodnju plastičnih vrećica za smeće originalnog naziva Glad Garbage vrećice.

Kako se proizvode vrećice za smeće?

Vrećice za smeće prave se od polietilena niske gustoće (LDPE - Low Density Polyethylene), koji je izumljen 1942. godine. LDPE je mekan, rastezljiv i ne propušta vazduh, niti vodu. Polietilen se u procesu poznatom kao ekstruzija iz oblika kuglica pretvara u prepoznatljivi oblik vrećice.

Naime, kuglice polietilena griju se na temperaturi od 200 stepeni Celzija. Tako istopljeni polietilen stavlja se pod veliki pritisak i miješa sa supstancama koje su zaslužne za boju i elastičnost vrećice. Smjesa se zatim naduvava u jednu dugu, namjensku cijev, a nakon hlađenja skida i reže na jediničnu mjeru i zatvara sa jedne strane.

Biorazgradive vreće za smeće

Poznato je da plastičnim vrećama za smeće treba i do 100 godina da bi se razgradile u prirodi. Međutim, 1971. godine, doktor hemije iz Toronta, James Guillet otkrio je plastičnu masu koja se razgrađuje unutar razumnog vremena, ukoliko je ostavite na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Doktor Guillet patentirao je svoj izum, koji je danas dostupan u kanadskom patentnom zavodu pod brojem jedan milion.


Izvori fotografija


www.businessreviewcanada.ca
www.alibaba.com