Vaš namještaj može biti savršen, odabrane boje i dekor idealni, ali istinska čarolija je predstaviti sve to 'u pravom svjetlu'.

Većina ljudi vrlo malo pažnje posvećuje rasvjeti u svome domu. Uvriježena je zabluda kako je svjetlo tu samo zato da bismo lakše vidjeli. Ova tvrdnja jeste tačna, ali samo djelimično.

 

 

Kako do idealnog osvjetljenja?

Pravim odabirom svijetlećih tijela i njihovim pravilnim rasporedom jednako ćete uspješno istaći vaš karakter i stil.



Počnite tako što ćete definisati stil uređenja vašeg doma. Veliki broj domova sadrži elemente više stilova, tako da će dominantni stil biti i pobjednički.

Moderno osvjetljenje svakako neće dobro izgledati u klasičnom ambijentu, tako da je preporučljivo da se držite zajedničke teme.




Klasika je vječna

Klasični ambijent najbolje ćete upotpuniti samostojećim, željeznim lampama sa odgovarajućim abažurima.

Kvalitetan izbor su također i električne svjetiljke koje simuliraju izgled fenjera.

Uz ovakav odabir rasvjete, vaš dom će uvijek izgledati šik i zanimljivo jer klasične stvari ne izlaze iz mode.


Moderan stil

U slučaju da je vaš dom opremljen moderno, izbora ni u kojem slučaju ne nedostaje.

Nećete pogriješiti sve dok se budete pridržavali po pravilu ravnih linija i komplementarnih boja u odnosu na ostatak enterijera.

Moderne svjetiljke danas po pravilu dolaze sa regulatorima jačine svijetla i u velikom broju boja, što u hladne, moderne ambijente može unijeti emociju i predstaviti ih u nekoliko različitih varijanti, zavisno od prilike i raspoloženja.



Intimno i romantično

Rasvjeta romantično 'obojenog' enterijera možda pred nas stavlja i ponajviše opcija.



Ovo je slučaj kada želite balans jačeg i slabijeg svjetla. Jače osvjetljenje u ovom slučaju bilo bi neophodno u svakodnevnoj praksi, dok bi zagušenija, intimnija svjetlost doprinijela boljem raspoloženju u prostoriji. Ovo je najbolje postići odgovarajućim stolnim i podnim lampama.



Ovo je, također, ambijent gdje će stropne lampe doći do punog izražaja, naravno u situacijama kada je glavno svjetlo isključeno.