Dovođenje trpezarije u ambijentalnu cjelinu zapravo znači uklopiti sve elemente prostora da odgovaraju namjeni. Naglašavanjem jednog zida dobija se idealna baza za ostalu dekoraciju.

Kako odabrati pravi materijal, dezen ili boju za zid trpezarije? Da li će to biti kamen, tapeta ili neka kontrastna boja u odnosu na ostatak stana – zavisi samo od onih koji prostor uređuju. Njihova želja o budućoj atmosferi u trpezariji prvi je i najvažniji korak u odluci. 

Za jednostavno ručavanje – jednostavni tonovi

Odaberite svjetlije boje u kombinaciji sa zemljanim, organskim tonovima ako želite jednostavnu, običnu prostoriju za ručavanje. Za prirodan i manje formalan kulinarski doživljaj, svedenost u izboru boja i jednostavnost čistih zidova najbolji je izbor.

 

 Formalnije trpezarije – smjeliji dezeni

Za formalnije trpezarije iskoristite nešto dramatičnije nijanse ili smjelije dezene tapeta. Duboke boje, poput smeđe, crvene, tamnozelene ili kraljevsko plave, prostoru će pružiti sofisticiran i dramatičniji izgled.

  

Za trpezariju izloženu pogledima

Ukoliko se trpezarija nalazi u otvorenoj zoni stana, kameni akcentovani zid sa ambijentalnom rasvjetom je odlično rješenje. Izaberite nijansu kamenog zida koja će privući pažnju i dati namještaju u trpezariji lijep kontrast. Pravilno osvijetljen zid bit će posebna, zasebna tačka cijelog stana.

 

Za vizuelnu pregradu prostora

Vizuelna granica između trpezarije i ostatka enterijera, bilo da se radi o kuhinji, hodniku ili dnevnoj sobi, najlakše se postiže odabirom kontrastnih tonova zida. Odlučite gdje želite 'prekid' zida i uz pomoć boja razdvojite zone. Iako se prostorije prožimaju, dvije boje pomoći će da svaki od razgraničenih dijelova stana ima svoju priču.