Vaš izbor namještaja za spavaću sobu zavisit će od toga koje stvari želite imati pri ruci i da li želite da one budu izložene tako da ih i drugi mogu vidjeti.

..................................................................................







Šta god izabrali, element za spremanje pored kreveta trebao bi biti čvrst, lako pristupačan i jednake visine kao i krevet.


Natkasna ili veći ormarić

Otvoreni ormarići ili praktični stolići dovoljni su za jednostavnu svjetiljku i nekoliko knjiga. Ako, pak, kraj sebe želite imati sat, svjetiljku, radio, maramice, toaletni pribor ili dragocjenosti, onda je pogodnija natkasna ili veći ormarić s ladicama i vratima koji predmete skrivaju od pogleda i spriječavaju skupljanje prašine.

Natkasne s nekoliko odjeljaka omogućit će vam spremanje stvari nejednake veličine, ostavljajući mjesta na površini za svjetiljku ili sat. Izbjegavajte odlaganje previše predmeta na površini natkasne jer ćete ih u mraku vjerovatno srušiti.












Praktična škrinja

U podnožju kreveta, ako prostor to dozvoljava, postavite škrinju.

Škrinje različitih veličina nude uredno i praktično mjesto za spremanje predmeta ili posteljine. Ako u ormarima nemate dovoljno mjesta ili iz kreveta trebate dosegnuti razne stvari, škrinja je od neprocjenjive vrijednosti.

Na gornju površinu škrinje možete odlagati odjeću koju skinete prije odlaska na spavanje ili dodatne prekrivače i deke.












Stolić ili ormarići s otvorenim policama

Kad je malo prostora u vašoj spavaćoj sobi, praktično je izabrati namještaj koji se po potrebi može prilagođavati ili pomicati.

Pored kreveta možete postaviti svaki stolić, pod uslovom da je stabilan i može nositi svjetiljku, sat i čašu vode. Stolići, manji i lakši od punih ormarića, pridonose osjećaju prozračnosti i prostranosti, ako je prostor ispod njih nezakrčen.

Da kraj kreveta bude što manje nereda, upotrijebite korpe ili kutije za odlaganje suvišnih stvari.













Zatvorena i otvorena varijanta ormarića

Kad birate mjesta za spremanje, razmislite volite li više pokazati ili sakriti predmete koje redovno koristite.

Stolić ili ormarić sa otvorenim policama kraj kreveta izaberite tako da dok ležite bez teškoće vidite sat ili radio. Iz ležećeg ili sjedećeg položaja morali biste moći, bez napora, uključiti i isključiti svjetiljku, ili lako dohvatiti čašu vode.

 

Izvor fotografija

www.pinterest.com