Jednostavan način na koji možete kreirati romantičnu atmosferu u vašoj spavaćoj sobi je osvjetljenje.

spavaca4

Igra svjetla i sjene potaknut će lijepe i nježne osjećaje među partnerima, a sam enterijer učinit će ugodnijim i toplijim. 

Regulišite količinu svjetlosti

Podešavanje jačine rasvjete je jednostavan način za kreiranje raspoloženja u sobi. Jako osvjetljenje činit će sobu otvorenom i veselom, evocirajući osjećaje uzbuđenja. Ako želite kreirati romantičan dekor, onda ćete vjerovatno ići u suprotnom smjeru, prigušujući rasvjetu i praveći na taj način intimnu atmosferu.

spavaca1

Jednostavan način da uvedete promjenjivu rasvjetu jeste ugradnja regulatora (potenciometra). On vam omogućava da kreirate intimnu atmosferu kad god želite, odnosno da osvijetlite sobu u potpunosti.

Led rasvjeta u boji

Led rasvjetu u boji neki smatraju odličnim detaljem za kreiranje intimnog ugođaja. 

spavaca2

Većina nas želi da nas atmosfera u našim spavaćim sobama opušta, smiruje i uspavljuje. Izbjegavanjem plavih svjetlosnih valova u spavaćoj sobi ćete zadržati svoj cirkadijski ritam. To vam omogućava da vaš mozak proizvede melatonin potreban za ugodan san. Ako želite noćnu svjetiljku za čitanje, mekani plavi ili neutralni tonovi bolji su za čitanje, budući da hladna i bijela boja stvaraju visok kontrast sa stranicom.

Čar svijeća

Vjerovatno najjednostavniji metod kreiranja intimne atmosfere jeste uz pomoć svijeća. One nisu skupe, a dolaze u različitim bojama i veličinama. Prave prigušenu svjetlost koja treperi, zbog čega prostor djeluje kao da se pomjera sa svakim drhtajem plamena. Mirisne svijeće dat će još jedan dašak senzualnosti sobi.

spavaca3

 

Umjeren dekor

Ukoliko želite da vaša soba zrači intimnošću, bit ćete oprezni kod biranja dekorativnih detalja. Svaki predmet u sobi mora biti lijep. Neukusni i nezgrapni predmeti mogu privlačiti pažnju i tako uništiti atmosferu u cijelom prostoru.

spavaca5

Pojedine umjetnine odlično će naglasiti erotični prostor. Pokušajte pronaći predmete koji su čak inspirativni. Pogled na pejzaže ili prikaze prirode može utjecati na ljudsku podsvijest, spremajući je za intimnost. Izbjegavajte bilo koja djela koja su agresivna ili bizarna.