window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Svakodnevno imamo priliku vidjeti divno namještene krevete u časopisima, katalozima ili na internetu. Tajna ovakvih kreveta, koji vas prosto pozivaju da se uvučete u njih, je u slojevitosti.

Da biste i vi u svojoj spavaćoj sobi stvorili ovakav ugođaj nije vam potrebna skupocjena posteljina niti novi pokrivač. Iskoristite one koje već imate slažući ih na drugačiji, slojevit način.



Zabavite se kombinirajući boje i uzorke i uživajte u krajnjem rezultatu prateći naše savjete.


Bijelo kao baza

Počnite sa čaršafom i gornjom plahtom u bijeloj boji. Bijela boja najbolje funkcioniše kao baza na koju možete dodavati različite uzorke te uvijek djeluje čisto i osvježavajuće. Također, možete koristiti bilo koju drugu svjetliju boju, dovoljno nježnu i prilagodljivu različitim uzorcima i drugim, jačim bojama.

Preko gornje plahte stavite pokrivač koji može biti štepana deka zanimljivog uzorka ili jorgan presvučen lijepom navlakom. Gornju četvrtinu jorgana preklopite zajedno sa bijelom plahtom, stvarajući oku ugodan kontrast.

 

Zanimljivi i udobni jastuci

Zatim na red dolaze jastuci koji također slijede ideju slojevitosti. Počnite sa dva jastuka koji imaju sličnu teksturu, boju i stil kao što je pokrivač, stvarajući tako poveznicu između ova dva dijela. Ovi jastuci se postavljaju odmah uz uzglavlje.

Ispred njih postavite vaše jastuke na kojima spavate “ogrnute” bijelim ili odgovarajućim jednobojnim jastučnicama. 

 

Toplina i kontrast za kraj

Na donjoj strani kreveta postavite presavijenu toplu dekicu ili deblji jorgan koji će vizuelno naglasiti jastuke i pokrivač. Tokom zime možete ga koristiti za dodatnu toplinu, a u ljetnim mjesecima bi trebao stajati presavijen u dnu kreveta. 

Na kraju dodajte nekoliko jastučića kao dekoraciju, sa bojama i uzorcima drugačijim od ostale posteljine na krevetu, kako biste cijeloj priči dali malo razigranosti i kontrasta.