I najuže kuhinje mogu se kvalitetno iskoristiti i izgledati prostrano, bez obzira na njihove proporcije.

Samo se trebate pridržavati određenih smjernica.

 

Zidovi bez visećih elemenata

Uske kuhinje ne bi trebale imati viseće elemente na zidovima, jer ih to čini natrpanim. Umjesto toga, postavite staklene police ili ofarbajte postojeće u boju vašeg zida.

Ukoliko ipak imate viseće elemente neka vrata budu bez detalja ili staklena jer će to pojednostaviti prostor i učiniti ga širim. 

 

Jednostavni podovi

Usklađivanje podnih pločica sa bojom vrata kuhinjskih elemenata te postavljanje pločica po dužini kuhinje, vizuelno će proširiti prostor.

Kako biste prostor izdužili, izbjegavajte pločice sa uzorcima ili one sa neravnim ivicama.

 

Sakrijte uređaje

Za male kuhinje isplati se kupiti ugradbene uređaje. Oni jesu skuplji, ali efekat koji ćete dobiti u uskoj kuhinji je zaista nevjerovatan.

Ukoliko baš morate kupiti one koji se ne ugrađuju, onda odaberite uređaje koji imaju istu površinu – idealno je nehrđajući čelik. I pobrinite se da uvijek izgledaju lijepo i uredno.

 

Pronađite fokus u prostoriji

Svaka prostorija treba imati fokus, što važi i za usku kuhinju. To može biti neki reprezentativan uređaj kao što je veliki šporet.

To će privući pažnju osobe koja uđe u kuhinju, tako da neće ni primijetiti da je kuhinja uska.

 

Radne ploče

Male kuhinje će izgledati puno ljepše sa svijetlim radnim pločama.

Na radnoj ploči bi trebalo biti što manje predmeta jer ćete tako lakše održati prostor urednim što je jako bitno u malim prostorijama.