Besprijekorno uređena prostorija koja je nekoć, puna čipkanih stolnjaka, krhkog kristala i paradnog pokućstva, prazna, tiha i blistavo pospremljena, čekala na nekog posjetioca. Danas je to najživahnija prostorija u stanu. Dnevna soba je postala prostorija namijenjena svim članovima porodice i svim prijateljima, prostorija za čavrljanje uz kafu, za petnaest minuta sna poslije ručka, za opuštenu igru s djecom.

Dnevna soba je središte stana. Prostorija koja istovremeno združuje više funkcija. U dnevnoj sobi čitamo, a uvečer je možda moramo pretvoriti u spavaću sobu. U njoj ćemo postaviti trpezarijski stol ili negdje u ćošku urediti radni prostor. Nije nabrojano sve, ali i to je dovoljno, a iz vlastitih iskustava znamo da dnevna soba mora uspješno zadovoljavati cijeli niz naših zahtjeva.

 

Birajte jugozapad

Prije nego počnemo planirati, moramo voditi računa o položaju prozora i vrata. Položaj prozora (istok, zapad, sjever, jug) odredit će izbor boja. A ako možete birati, dnevna soba neka bude okrenuta prema jugozapadu, jer će u vrijeme kada ste kod kuće, nakon napornog radnog dana, biti najljepše osvijetljena.

Dnevna soba treba biti gostoprimljiva prostorija za sve članove porodice. Neka to nikako ne bude prostor koji u svakom trenutku, danju i noću, mora biti pedantno pospremljen, jer bi mogao naići neki posjetilac. Ako su u kući djeca, sigurno nećemo kupiti snježnobijeli namještaj. Svaki komad namještaja ima svoju funkciju, a funkcija pokućstva za sjedenje je da na njemu sjedimo, izležavamo se, da se djeca mogu po njemu penjati, a da pri tome zabrinuto ne tražimo nastale mrlje i oštećenja.

 

Izbor namještaja je izuzetno važan

Odabrani namještaj kojim oblikujemo dnevnu sobu mora zadovoljiti dva zahtjeva: funkcionalnost, to jeste da dobro služi onome za šta je namijenjen, te da kombinacija boja, materijala i oblika stvori skladnu cjelinu stambenog prostora. U dnevnoj sobi su nam potrebni ormari, odnosno mnoštvo polica, televizor, zbirke filmova, knjiga, tu odlažemo novine, časopise..., mnoštvo dekorativnih predmeta.

Izbor namještaja za sjedenje izuzetno je važan. Izbor je veliki, a šta ćemo odabrati ovisit će o našim navikama, veličini prostorije i porodice, starosti pojedinih članova porodice i našoj društvenosti. Oblik pokućstva za sjedenje, materijali (dekorativna tkanina ili koža) i boje treba da budu usklađeni s ostalom opremom.

Osim namještaja za sjedenje potrebne su nam površine za odlaganje na koje možemo staviti čašu ili šoljicu, odložiti časopis ili knjigu, ili postaviti svjetiljku.

 

Izvor fotografija

Naslovna

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4