window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Održavanje dječije sobe urednom ponekad se čini kao nemoguća misija. Tek što složite stvari, one su opet nagomilane na podu.

Nekad vam se čini da biste mogli provesti cijeli svoj život čisteći, zatežući i sređujući sobu vaše djece, a da nikada ne vidite napredak. Šta uraditi?

 

Dobra organizacija je ključna

Najteži dio za svakog roditelja jeste da shvati razliku između 'urednog' i 'organizovanog'. Mnogima bi bilo dovoljno barem da mogu mirno hodati kroz kuću, a da pritom ne nagaze na barbikine cipelice, olovne vojnike ili knjige.

Trik je u tome da zajedno sa svojom djecom sredite sobu. To znači da radite sa njima, da im objasnite zašto postavljate sistem raspremanja i da im dozvolite da i oni učestvuju u odluci gdje šta treba da stoji.









Vodite se dječijim interesima

Prvi korak pri kreiranju organizovane sobe jeste da shvatite potrebe vaše djece. Koji su njihovi interesi? Kakve su ličnosti? Koliko imaju obaveza? Da li imaju puno prijatelja koji ih često posjećuju?

Jedna od najboljih metoda je postavljanje različitih 'centara'. Centar za odlaganje stvari, gdje će se nalaziti ormar; centar za igranje, gdje će biti igračke. U centru za odmaranje nalazit će se krevet, a u centru za rad - radni stol, polica za knjige i kompjuter.











Ideje za odlaganje stvari

Ofarbana rešetka napravljena od letvica je zanimljiv način za odlaganje i organizovanje tašnica i ostalih asesoara za djevojčicu. Simpatične drvene ručkice od ladica mogu se koristiti za kačenje. Ofarbajte u boje koje želite i prišarafite rešetku na zid u visini vašeg djeteta.

Složite igračke u lako dostupne kutije. Polica sa pregradama u koje se odlažu korpice sa igračkama je jednostavan način za organizovanje igračaka.

Jednostavno uštedite prostor uz pomoć providnog držača sa džepovima.  Lutkice koje vire iz providnih džepića odličan su i pristupačan način za njihovo odlaganje.