Kako preurediti prostor tako da se sa glavnih vrata ne ulazi direktno u kuhinju? Kako organizovati ulaz, kuhinju, trpezariju i dnevni boravak u malom prostoru koji je centralno postavljen u stanu? Odgovor dala Arijana Šuvak, stručna saradnica Enterijer.ba.

.................................................................................................................

Poštovani,

Zamolila bih Vas za pomoć. Naime, sa dečkom se planiram useliti u stan koji se nalazi u prizemlju kuće. Problem je u tome što stan nema nikakvo predsoblje niti hodnik već se sa glavnog ulaza ulazi direktno u prostoriju koja je predviđena za kuhinju i dnevni boravak.

Instalacije za kuhinju se nalaze od ulaza s lijeve strane, dakle taj dio kod prozora, dok su instalacije za tv odmah na desno od vrata ili takoreći na sredini prostorije u podu. Molila bi vas za savjet kako napraviti taj neki hodnik (da nije baš direktan ulazak izvana u kuhinju i dnevni), a da se opet lijepo pozicionira tv i da se ima mjesta za recimo stol za objed.

U prilogu Vam dostavljam tlocrt stana, no nama je potreban savjet oko prostorije koja je predviđena za kuhinju i dnevni boravak.

Tu je i primjer gdje se nalazi kuhinja i sjedeća garnitura :)

Dimenzija garniture: 245x190

Hvala najljepša.

Lijep pozdrav,

Sanela

........................................................................................................

Poštovana Sanela,

Stan i ulaz su zaista nezgodni. Osim manjka ulaznog hola/predprostora, nezgodna je i činjenica da prostor u kojem je potrebno organizovati ulaz, kuhinju, trpezariju i dnevni boravak nije prevelik, a centralno je postavljen u stanu, te služi kao veza između svih ostalih prostorija u stanu. Usljed toga, u prostoru imamo veliki broj vrata, kao i veliki broj hodnih linija koje trebaju ostati slobodne. (veza sa malom sobom, spavaćom sobom i kupatilom, balkonom i ulazom).

Na osnovi koju Vam dajemo možete vidjeti sljedeće:

- Ulazni hol od kuhinje možemo odvojiti nižim elementom (visine cca 120 cm), koji Vam može služiti kao cipelar. Cipelar postavljate okomito na liniju kuhinje. Možete ga praviti i sa otvorenim policama, bez leđa, koje se rade od visine 120 cm do visine stropa - ukoliko Vam je potreban dodatni prostor za odlaganje (primjer na fotografiji).

Na ovaj način i samu površinu poda kuhinje štitite i od nanošenja prašine iz tog ulaznog dijela. Na dio zida između ulaznih vrata i cipelara možete ugraditi ogledalo u punoj visini do stropa, kako biste vizuelno povećali ovaj prostor. U gornjem dijelu zida eventualno možete postaviti policu za odlaganje stvari s kukicama za odjeću i sitnice.

- Kuhinja je linijska, sa rasporedom od strane ulaza: štednjak, radna ploha, sudoper i frižider. Sto za ručavanje postavite uz ulazna vrata male sobe. Ukoliko vas je trenutno dvoje, svakako je bolje ići na manju dimenziju stola i sto kvadratnog oblika.

- Dimenzije ugla koje ste naveli su prilično velike za ovaj prostor. Osim toga, u ovom prostoru bi, upravo zbog hodnih linija i veličine prostora, mnogo bolje odgovarala sofa. Jedini adekvatan položaj ugla je upravo onaj koji ste i sami naveli.

- Najveći problem predstavlja lokacija TV-a. Ukoliko biste izabrali ovaj položaj na sredini prostorije, mislim da biste izgubili jako puno korisnog prostora – uopšte ne biste imali mogućnost postavljanja stola za ručavanje. Prema tome, bolje iskoristiti izvode na zidu, a uređaj postaviti na konzolni nosač, eventualno s mogućnošću rotiranja, kako biste mogli podešavati ugao gledanja. S obzirom da prostor, kao ni udaljenost od mjesta sjedenja do uređaja nije velika, nema potrebe da uzimate uređaj velike dimenzije. Zbog hodne linije prema spavaćoj sobi, prostor ispod TV-a bi ostao slobodan, a iznad biste mogli postaviti policu za sve potrebne sitnice.

Primjer police dajem fotografijom.

Nadam se da ćete opremiti stan na najsretniji način, te uživati u zajedničkom životu u Vašem novom prostoru.

Arijana Šuvak, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba

Linkovi