window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Izazov organizacije kupatila veličine 1,80 sa 1,80 metara prihvatila je stručna saradnica Lejla Tanović. Upit poslala čitateljka Adela Vukić.

......................................................................................................................

Poštovani,

htjeli bismo napraviti malo kupatilo u prostoru veličine 1,80 x 1,80 cm. S obzirom da je prostor jako mali, bila bih Vam jako zahvalna kada bi mi mogli savjetovati kako najbolje razmjestiti sanitarije (tuš kadu, umivaonik, wc školjku i perilicu rublja). Voda i struja još nisu razvedeni, prozora nema, samo vrata na jednom zidu.

Unaprijed zahvlajujem,

Adela Vukić

......................................................................................................................

Poštovana Adela,

Površina kupatila je veoma mala 1,80x1,80 cm, ali se može racionalno riješiti raspored elemenata koje ste naveli. Bitno je da koristite minimalne dimenzije: perilica za rublje cca 55x55 cm, tuš kabina ovalna cca 80x80 cm.

Predlažem vam da koristite savremeni sistem - wc školjku sa ugradbenim vodokotlićem. Tako ćete uštedjeti na prostoru.

Stavite umivaonik minimalnih dimenzija cca 42x32 cm. Predložena dimenzija vrata je 65 cm, mada je bolje da ugradite klizna, čime dobijate širi prostor.

Navela sam dvije varijante rasporeda elemenata u kupatilu, od kojih mislim da je prva bolja, s obzirom da je wc školjka iza vrata, što je praksa u projektovanju. Primjenjujući klizna vrata dobikate racionalnije riješen prostor. Igrajte se sa bojom u kupatilu, koristite svjetlije tonove s obzirom da je mali prostor.

Možete koristiti svijetlo-plavu koja daje osjećaj dubine u prostoru.

Nadam se da će Vam navedene slike poslužiti kao ideja za uređenje Vašeg kupatila.

Lijep pozdrav,

Lejla Tanović, mr. arh.
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvor fotografija