Lejla Tanović, stručna saradnica Enterijer.ba, dala je savjet čitateljki Amri kako od terase napraviti trpezariju.

...................................................................................................................................................

 

Poštovani,

Na prvom mjestu bih pohvalila vašu stranicu. Proteklih nekoliko godina redovno je pratim i dobila sam brojne ideje koje su mi bile od koristi.

Molila bih da me posavjetujete kako da svoju ideju o transformaciji terase u trpezariju sprovedem u djelo.

Dakle, imam terasu dimenzija 2,0 x 3,70 m, u koju se ulazi iz dvije sobe (svoj nespretni crtež šaljem u prilogu uz napomenu da nisam označila da se ograda nalazi na dužoj strani koja je na dnu crteza) i ideju da ovaj prostor pretvorim u trpezariju (koju trenutno nemam, a jako mi nedostaje).

Terasa se nalazi u potkrovlju, tako da joj je visina na najnižoj tački (uz ogradu) 1,72 m. Da li je ovoliki prostor uopšte dovoljan za jednu pristojnu trpezariju?

Zatvaranje bih izvršila staklenim elementima da ljeti trpezarija može biti otvorena i služiti kao trpezarija/terasa. Najradije bih da u njoj bude dovoljno mjesta da se koristi kada mi dođu gosti, tj. da u nju stane što više ljudi, ali ne znam koliko je to izvodivo u ovolikom prostoru.

Kako ovaj prostor što bolje iskoritsiti i imati što više sjedećih mjesta? I kako uopšte izračunati površinu koja je potrebna za jedno sjedeće mjesto (za slučaj da budem morala pronaći alternativu ovom prostoru)?

Nikakva pregrađivanja ne dolaze u obzir, a mislim da nema potrebe ni za dodavanjem radijatora, jer bi se mogla grijati kroz otvorena vrata iz dnevne sobe.

Hvala unaprijed na odgovoru,

Amra

...................................................................................................................................................

Poštovana Amra,

Hvala Vam za pohvale naše web stranice.

Mali prostori uvijek predstavljaju izazov za arhitekte i dizajnere enterijera, kako na najbolji i najracionalniji način iskoristiti prostor.

Na osnovu crteža koji ste poslali izradila sam dva prijedloga rješenja trpezarije. S obzirom na malu kvadraturu terase 7,4 m2 koja se nalazi u potkrovlju i na visinu najniže tačke uz ogradu 1,72 m, moguće je projektovati trpezariju za max 4 do 5 osoba. Potrebno je prilagoditi trpezariju balkonskom prostoru.

 

Trpezarija sa stolom pravougaonog oblika

Prvi prijedlog rješenja je trpezarija sa trpezarijskim stolom pravougaonog oblika i četiri stolice. Kraća strana trpezarijskog stola je postavljena uz zid.

Sećija, okrugli stol i stolice

D
rugo rješenje je kombinacija sećije, okruglog stola i stolice. Okrugli stol je u ovom slučaju racionalnije rješenje. Porebno je upotrijebiti namještaj koji će svojim oblikom maksimalno iskoristiti prostor.
Na ovaj način je ostvaren jedan intimniji kutak za objedovanje i druženje.

Sto i stolice se biraju na osnovu raspoloživog prostora, a s obzirom da se radi o malom prostoru, upotrijebite manje elemente namještaja. Također uz dio slobodnog zida postavite malu vitrinu, široku 30 cm. Ostvarite toplu i ugodnu prostoriju koju možete ukrasiti veselim motivima.


Koristite svjetlije tonove namještaja kako biste ostvarili iluziju većeg prostora.

Pozdrav,

Lejla Tanović, mr. arh.
Stručna saradnica Enterijer.ba

Korišteni linkovi
http://www.belavida.ba/bela-vida-2013/svjezina-koralnih-obala/fotopostavka
http://www.belavida.ba/bela-vida-2013/kada-priroda-oblikuje-dom/foto-postavka/2730-kada-priroda-oblikuje-dom-002
http://www.belavida.ba/bela-vida-2012/zimzeleni-tragovi/fotopostavka
http://www.bhg.com/rooms/dining-room/themes/small-space-dining-room-decorating-ideas/#page=3
http://www.bhg.com/rooms/dining-room/themes/small-space-dining-room-decorating-ideas/#page=6
http://www.bhg.com/rooms/dining-room/themes/small-space-dining-room-decorating-ideas/#page=8