Kako i koje boje unijeti u stambeni ambijent, realizovan u kombinaciji smeđe, bijele i bež, ne narušavajući sintezu oblika i primjenjenih materijala - izazov je koji je prihvatila i na svoj način predstavila stručna saradnica našeg magazina - Lana Barać

 

.............................................................

"Često pratim vaše savjete o uređenju, bojama i slično. Molim vas da mi pomognete pri odabiru zavjesa. Naime, u boravku je smeđa ugaona garnitura, stakleni stolić, a preko puta je bijela, niska komoda, prdviđena za TV. Iznad nje je smeđi, kameni zid.

Blagovaonica je sa staklenim stolom i bijelim stolicama, a kuhinja je izvedena u nježno bijelo-bež kombinaciji. Zidovi su ofarbani u svijetlo bež sa prisutnim detaljima smeđe boje.

Također bih vas zamolila za savjet pri mogućim promjenama boja zidova ili detalja. Zavjese su tgrenutno nježno svijetlo bež boje, ali bih ih želljela promijeniti. u prilogu šaljem fotke stana.

Hvala unaprijed i željno čekam vaš odgovor

Marijana"

............................................

Draga Marijana,

U narednih nekoliko rečenica potrudiću se da dam odgovor na Vaše pitanje.

Na fotografijama koje ste mi poslali, vidim da se raspon boja u Vašem stanu kreće u nijansama od tamno braon, pa sve do bijele. Čak se i Vaš labrador neprimijetno uklopio u kolorit prostora :). To je dobar izbor nijansi, veoma klasičan, međutim prijeti da postane monoton, pa možda čak i depresivan.

Ukoliko želite da razbijete monotniju i ubacite dašak boje, savjetujem Vam da razmislite o nijansama indigo plave. Ona je veoma zasićena, solidna boja, koja bi svojim intenzitetom odlično komplimentirala postojećim nijansama krem i braon boje. Ona može da se pojavi na jednoj plohi zida, u vidu tepiha ili dekorativnih detalja, poput jastučića, prekrivača, vaze ili sjenila za svjetlo.

Indigo se savršeno slaže sa bijelom bojom, te svakako preporučujem da se odvažite sa upotrebom jednog komada sa snažnom geometrijskom šarom, poput prikazanih cik-cak tepiha ili prekrivača. Unesite teksturu u vidu pletiva, sjajnih staklenih ili metalnih površina, čime ćete doprinijeti raznolikosti Vašeg prostora.

Što se tiče samih zavjesa, birajte jednostavnije, prozračne modele, slične onima koje imate i sada. U nastavku pogledajte neke od primjera enterijera obogaćene upravo ovom snažnom nijansom. I ne zaboravite da inspiraciju za uređenje Vašeg životnog prostora možete naći na najrazličitijim mjestima.

 

 

S poštovanjem,

Lana Barać, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvori fotografija:

blog.nestdesugnstudio.ca
pinterest.com
patriciagrayinc.blogspot.com
blog.llidesign.co.uk
deventdesign.wordpress.com
thecolorfulbee.com
cgi.ebay.com

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.