Čitateljka Ivana ima problem sa nefunkcionalnim rasporedom prostorija u stanu. Osim toga, htjela bi imati radnu zonu. Savjete kako najbolje iskoristiti mogućnosti koje pruža prostor dala je Jelena Kačar Žarić, stručna saradnica Enterijer.ba

..................................................................................

 

Poštovani,

moje ime je Ivana, imam 30 godina i živim u kući s mužem Vjekoslavom (40) i sinom Mislavom (3). Uskoro nam stiže još jedna beba, pa razmišljamo o preuređenju kuće tako da dobijemo više prostora nego što trenutno imamo. Dakako, nije problem u kvadraturi, već u pomalo nefunkcionalnom rasporedu postojećih prostorija.

Trenutno smo se „smjestili“ na način da imamo ulaz/hodnik, kuhinju + blagovaonu, dnevni boravak, kupaonicu, spremište, spavaću sobu (soba1) – zajednička (ja muž i sin) i radna soba/igraonica/svaštara (soba2) – ja radim od kuće, često i muž, tako da nam svakako treba radni prostor.

Ono što bismo htjeli je da imamo posebno radnu sobu, spavaću sobu za nas dvoje, te dječju sobu za dvoje djece (bilo jedna veća sa dva kreveta ili dvije manje).

U svakom slučaju, otvoreni smo za sve opcije – rušenje ne-nosivog zida, zidanje novih zidova, promjena rasporeda namještaja, vrata, ... samo nemamo ideje, zato smo odlučili potražiti pomoč stručnjaka.

U prilogu Vam dostavljam tlocrt prostorija s dimenzijama.

U očekivanju odgovora lijepo Vas pozdravljam!

Ivana

..................................................................................

Poštovana!

 

Hvala na ukazanom povjerenju i nadam se da će Vam se svidjeti moj prijedlog za uređenje radnog kutka u Vašem domu.

Smatram da prostorna organizacija Vašeg stana ne daje mogućnost da ostvarite tri sobe-dječiju, spavaću i radnu. Umjesto radne sobe, razmislite da u okviru dnevne zone organizujete izdvojeni radni kutak.

Prijedlog rješenja

Iako se dvoumite oko rušenja zidova, u grafičkom prikazu idejnog rješenja prikazani su zidovi koji se grade i manji dio zida koji se ruši. Pri tome mislim da se zid ne ruši u potpunosti, već tek toliko da dobijete pristup novom prostoru radnog kutka. Zidanjem novih pregrada odvojit ćete radnu od dječije sobe i formirati prostor za plakar koji će se koristiti iz dječije sobe.

Ovakvom intervencijom u uređenju enterijera dobit ćete razdvojene zone - spavaću i radnu. Dječija soba bit će dovojno velika za igru i rad, a dodatni plakar omogućit će prostor za spremanje igračaka, knjiga i odjeće.



Posvetite se uređenju radnog kutka

Iako je ovakvim prijedlogom radna zona orijentisana ka dnevnom boravku, mislim da je to svakako bolje rješenje nego organizacija radne zone u spavaćoj sobi.

Ukoliko radni kutak bude organizovan kao dio stana u kojem ste posvećeni poslu, blizina dnevne zone imat će svoje prednosti. Pogotovo ukoliko povremeno organizujete poslovna druženja ili sastanke u svom domu.

Potrudite se da radni kutak bude profesionalno opremljen, sa uredno složenim registratorima i literaturom, bez suvišnih ličnih predmeta. Boravak u radnoj zoni za Vas je odlazak na posao. Takav stav treba da se ogleda i u enterijeru i u vremenu provedenom obavljajući radne zadatke.

Ukoliko Vam je potrebno izvedbeno rješenje radnog kutka, kontaktirajte Bela Vida studio putem This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili +387 33 264 660 i zatražite ponudu.

Srdačan pozdrav,

Jelena Kačar Žarić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvori fotografija:

http://minimalistinteriordesign.org
http://zeospot.com
http://www.allseasonshomeimprovement.com
http://ext.homedepot.com