Naša čitateljka je postavila pitanje vezano za boju zidova kuhinje u kojoj preovladava boja trešnje u kombinaciji sa bijelom čokoladom. Jelena Kačar Žarić, stručna saradnica Enterijer.ba savjetuje boju pijeska, bisernobijelu ili pastelne: narandžastu i ljubičastu.

..................................................................................


Poštovani,

cijenim vaše mišljenje te vas stoga molim za pomoć. Naime, naš dnevni boravak je u obliku slova L .U većem dijelu je kuhinja, znači elementi i stol, stolice. Kuhinja je u boji trešnje s kombinacijom bijele čokolade, kao i stol i stolice, također boja trešnje sa sjedalicama boje bijele čokolade.

Cjelokupni prostor je odvojen svodom koji će biti obložen kamenom. Dnevna garnitura je u tamnosmeđoj boji sa wenge jastucima, a također police i stalak za TV su wenge boje.

Molim za savjet kako obojiti kuhinju, te što na strani gdje je garnitura a što na zidu gdje su police i TV.

Zahvaljujem od srca...



..................................................................................


Poštovana!

Na izbor boje zida u kuhinji u velikoj mjeri će utjecati dispozicija namještaja, prije svega pozicija kuhinjskih elemenata, ali i dizajn i boja keramičkih pločica..

 

Umjeren ili razigran prostor

Izaberite boju zida u kuhinji ovisno od toga kakav prostor želite - umjeren ili razigran. Ako je Vaš izbor klasična elegancija, odlučite se za zemljane nijanse kao što je boja pijeska, ili bisernobijela (JUB 1034).

Ukoliko želite razigranu i veselu kuhinju, neka pastelna narandžasta (JUB 5531) ili ljubičasta (JUB 2282) budu boja za kuhinju. Nećete pogriješiti, naročito ako imate dovoljno prirodnog svjetla.


Oprezno sa kamenim lukom i bojama

Kako ste naveli, ovaj dio je veći, pa samim tim možete uključiti boju zida u stvaranje prijatnog ambijenta bez straha da će prostor izgledati manji nego što jeste.

Izboru boje zida u dnevnom boravku pristupite vođeni sličnom metodom: prvo odlučite šta želite - umjerenost ili razigranost.

Kako su prostori kuhinje i dnevne zone sagledljivi, bilo bi dobro da isti princip primijenite u obje zone, pa samim tim i boje da budu iste. Bogata tekstura kamenog luka ne dozvoljava puno eksperimenata bojama i vjerovatno će zemljani tonovi dobiti na prednosti. Boja pijeska koju smo spomenuli, iako neutralna, bit će odlična pozadina za police i ujedno će ublažiti težinu smeđe boje sjedeće garniture.






Naravno, ne zaboravite detalje. U ove zimske dane Vaš životni prostor dodatno će ”utopliti” mirisne svijeće u kombinaciji sa ”potpourri” aranžmanom.

Srećno!

Jelena Kačar Žarić, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.



Izvor fotografija:

www.comfortablehomedesign.com
www.modernfurniturepics.com
www.apartmentlivingroomideas.com
www.grahadesain.com

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.