Jasmina Imširpašić, stručna saradnica Enterijer.ba, savjetuje našu čitateljku Anu o izboru boja zida i zavjesa za njen enterijer. Kombinovanje zemljanih tonova zida sa nijansama svijetlo zelene i prozračni tonovi zavjesa prijedlog je koji je arhitektica navela kao najbolje rješenje.



................................................................................

Poštovani,

Na slikama je sve što je trenutno u stanu i to ne želim mijenjati, a treba mi Vaša pomoć pri odabiru boje za zid i boje zavjesa, jer mi jedino to fali.

Koji zid farbati, kako ga farbati da odgovara uz sve ovo, koja boja, tapete?

Kakve zavjese i kojih boja?

Evo za sada samo to, a za sve ostale informacije javim se Vašem profesionalnom stručnjaku!

Puno hvala,

Ana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Draga Ana,

dnevni boravak je prostor u kojem se prožima više funkcija. On predstavlja centralno mjesto stana, kuće, doma. U njemu se porodica okuplja, odmara, zabavlja, čita knjiga, pije čaj.

Trpezarija zajedno sa dnevnim boravkom može činiti jednu zajedničku cjelinu, što je kod Vas slučaj. Zbog gore navedenih funkcija, samo uređenje dnevnog boravka mora davati osjećaj topline i zadovoljstva. Vi ste Vašem dnevnom boravku već dali temeljnu boju, bež.

Zemljani tonovi sa svijetlim nijansama

Da biste ga oplemenili najbolje je kombinovati ga sa zemljanim tonovima. U ovom slučaju sa svijetlim nijansama zelene i nijansama smeđe.

Ukoliko se odlučite da jedan ili više zidova ukrasite tapetom, morate voditi računa o tome da li su tapete sa šarama. Ukoliko jesu, na tom zidu ne smijete imati slike, jer je tapeta sama po sebi detalj i ne bi bilo dobro da slike postanu dodatni teret na tapeti.

Što se tiče boje i dezena, možete eksperimentisati sa smeđom i bež bojom, pa čak i nijansom svijetlo zelene. Jedan od prijedloga je svakako uzorak apstraktne šare kao na Vašim trpezarijskim stolicama, ili se možete odlučiti za naljepnice. U tom slučaju zid biste ukrasili zanimljivim detaljem.

 

Tapete na zidu na kojem se nalazi sofa

Najbolja pozicija ovako šarene tapete bila bi na zidu na kojem je pozicionirana sofa. Zid na kojem je pozicionirana TV polica mogli biste obojiti u tri nijanse bež boje ili nijanse zelene (centralni dio da bude dosta tamniji od krajnja dva).

Jedan od prijedloga je da umjesto tapete na zidu, na kojem je pozicionirana sofa, zid obojite u čokoladnu smeđu ili umjerenu zelenu.

 

Izbor zavjesa

U vezi zavjesa imate raznih mogućnosti od draperija, rolo zavjesa, venecijanera, laganih zavjesa.
Zavjese jesu ukras našeg doma i prostora, ali morate voditi računa ukoliko zidove obojitenekom tamno smeđom bojom ili šarenom tapetom. Zavjesa tada ne bi trebala poklopiti taj prostor, već naprotiv, otvoriti ga. Zato je moj prijedlog da dom ukrasite laganim prozirnim zavjesama.

Na kraju, nadam se da će Vam primjeri koje sam navela biti od koristi i usmjeriti Vas kako da Vaš dnevni boravak učinite toplim mjestom za odmor i okupljanje porodice.

Srdačan pozdrav,

Jasmina Imširpašić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba

 

Izvori fotografija:

 

http://congdoan.com/the-living-room-inspiration/

http://www.home-designing.com

http://www.facebook.com/zizizidnenaljepnice

http://www.zavjese.info


 

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

 

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.