Kuhinja i trpezarija čitateljke Snežane je u rustično-meksičkom stilu i ona bi željela unijeti vedrinu i živahnost u ambijent. Zanima je koje nijanse boja da koristi u kuhinji koja je uska, a dugačka. Stručna saradnica Enterijer.ba Jasmina Imširpašić dala je svoje mišljenje i nadmo se, pomogla našoj čitateljki.

..................................................................................

 


Dobar dan!

Potreban mi je stručan savjet jer ne znam šta da radim. Nisam sigurna koja boja bi odgovarala za kuhinjske elemente. Moja kuhinja je mala, uska, a duga (kakva se nalazi u stambenim zgradama). U produžetku kuhinje je mala trpezarija. Kuhinja i trpezarija su odvojene vratima od ostatka stana. Vrata su snježno bijela, a zidovi žuti. Žuta boja nije ni tamna ni svijetla, nego predivna topla boja koja se savršeno slaže sa bijelim vratima. Pločice na podu su čokoladne, a zidne su u bež i smeđim tonovima. Pločice su granitne tako da imaju malo rustike u sebi, što nam je i bio cilj. Drveni trpezarijski stol je u rustičnom, meksičkom stilu (boja drveta).

Moj problem je sljedeći. Htjela bih napraviti malo kontrasta u kuhinji. Ne bih željela da mi se sve preliva u žuto-smeđim tonovima, da bude monotono. Početna ideja je bila da zidne pločice budu zelenkaste pa bi onda smeđkasta kuhinja bila dobra. Sad razmišljam da kuhinjski elementi budu prljavo bijeli, ali nisam sigurna da li je ljepše da budu tamne ili svijetle boje.

Moja želja je da napravim neobičnu, živahnu kuhinju, također u rustičnom stilu. Moje boje su tople boje, zelena, narandžasta, smeđa, žuta, crvena. Boje koje ne volim su plava, siva, ljubičasta, lila i ostale hladne boje.

Unaprijed hvala na pomoći.

Snežana

..................................................................................

Poštovana Snežana,

Vi ste nam u svom pismu opisali samo kuhinju i trpezariju, u kojem iznosite problem boje kuhinjskih elemenata i gdje ste se odlučili za rustikalno uređenje. Iako ste nam naveli da su kuhinja i terpezarija odvojeni vratima od ostatka stana, pošto ste se odlučili za rustikalni stil ove dvije prostorije, moj savjet je da i u ostatak stana unesete malo rustike.

To možete postići sitnim detaljima kao što su starinski satovi, lampe, zavjese, ukrasnim jastucima, ogledalima, ukrasnim kutijama...

Dole navedene fotografije daju nekoliko primjera:


 

Rustični elementi i u malim prostorima

Rustikalni stil uređenja enterijera traži velike prostore i po mogućnosti visoke plafone. Namještaj tog stila je uglavnom robusan i optrećuje male prostore, ali to ne znači da mali prostori ne smiju imati rustikalne elemente.

Užurbani stil života nametnuo je minimalizam i funkcionalnost kao vodeći trend, ali na mjestima gdje odmaramo duh i tijelo te se bavimo svojim hobijima rustika je itekako poželjna. Ne mora cijeli namještaj biti u rustikalnom stilu. Komad dobrog namještaja može unijeti rustiku u Vaš dom.

 

Dopušteno eksperimentisanje

Stroge linije i minimalizam nemaju topline i energiju koju nam daje rustikalna kuhinja, zato u urbanom okruženju možemo stvoriti opuštajuće ozračje. Rustikalna kuhinja daje nam toplu notu našeg doma, vraća nas u djetinjstvo i na raspuste provedene kod naših baka. U velikim prostorijama sa visokim plafonima poželjna je rustika i možemo eksperimentisati sa tamnijom bojom kuhinje.

 

Za usku kuhinju – svijetliji tonovi

U Vašem slučaju u pitanju je manja uska kuhinja u stanu i zato Vam predlažem svjetlije tonove, a i lako će se uklopiti sa već postojećim pločicama.

U dole navedenim fotografijama imate primjere kuhinje svjetlijih tonova koje bi odgovarale Vašoj kuhinji.

Ipak na kraju sami morate dati sami notu Vašem domu. Slobodno se igrajte detaljima, jer rustika i jeste u detaljima. Napravite da Vaš dom odiše Vašim potpisom i Vašom energijom, a ja se nadam da sam Vam pomogla u ideji vodilji.

Jasmina Imširpašić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvori fotografija:

http://prozorudom.com
http://www.architecturaldigest.com
http://www.houzz.com
http://www.kitchens.com

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.





Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.