Vječni i neprolazni spoj tonova crne i bijele i dalje je najčešća baza za uređenje ličnih prostora. Arhitektica Jasmina Imširpašić ovoga puta daje savjete našoj čitateljki Aleksandri kako da postigne drugačiju atmosferu u domu sa dodatkom različitih nijansi „domino“ kombinaciji. Siva, pink, tirkizna ili pak zelena – svaki ton daje drugačiji ugođaj.

..................................................................................

Poštovani,

voljela bih da mi date savjet oko krečenja dnevnog boravka. Naime, riječ  je o jednoj prostoriji, to jeste kuhinja, trpezarija i dnevni boravak su jedna prostorija. Donji elementi kuhinje su u crnoj boji, šank u sivoj, a gornji elementi u boji leda. Trpezarija je bijela, visoki sjaj, a u dnevnom boravku su: crna kožna ugaona garnitura, bijeli sto (visoki sjaj) i elementi za plazmu u crnoj boji.

Interesuje me što mislite da li da zidove obojim u dvije žarke boje ili imate neki drugi prijedlog?

Srdačan pozdrav,

Aleksandra Vujačić

..................................................................................



Poštovana Aleksandra,

u Vašem slučaju jednu cjelinu čini kuhinja, trpezarija i dnevni boravak. Tu se porodica okuplja, odmara, provodi zajedničko slobodno vrijeme, te vrijeme sa prijateljima.

Zbog same funkcije tog prostora potrebno je i prostor učiniti toplim i ugodnim.

O samom dnevnom boravku već sam pisala u mojim prethodnim člancima, pa ih možete pogledati.

 

Za eleganciju izaberite sivu uz crno-bijelu

U Vašem dnevnom boravku preovladava bijela i crna boja, a to je slučaj sa terpezarijom i kuhinjom.

Pošto crna i bijela čine kontrast na ton karti, one se lako uklapaju sa nekom jačom, intenzivnijom bojom, naprimjer crvenom, tirkiznom, bordom, a također crna i bijela se lako kombinuju sa sivom bojom, što će cijelom prostoru dati notu mirnoće i elegancije.

Naime crna i bijela boja su odlična kombinacija ukoliko želite eksperimentisati sa bojama, jer one su osnovne, a dodatak neke druge boje samo daje odgovarajući detalj.

U slučaju da želite eleganciju i toplinu u svom domu, na dole navedenim primjerima možete vidjeti sklop crne-bijele i sive boje.

 

Samoljepljive tapete kao moderna nota domu

Danas su jako zanimljive samoljepljive tapete, koje mogu biti raznih dezena, mogu pričati različite priče i dostupne su u raznim bojama. Zid možete ukrasiti i njima, u nekoj odgovarajućoj boji, a u prostoriju unijeti još detalja iste boje.





A na kraju najednostavniji način da promijenite svoj dom je da ofarbate zid u jednu od jačih boja.




Na kraju za bilo koju boju da se odlučite (siva, crvena, bordo, tirkizna, zelena, ona se treba pojaviti i u detaljima: tepisi, lusteri, vazne, jastučići, dio zida ofarban u odgovarajuću boju ili tapeta sa uzorcima te boje ili čak samoljepljiva tapeta.

Sa tim bojama ne smijete pretjerivati, jer one moraju dati detalj prostoru, moraju dopustiti da se prostor osjeti.

Nadam se da će Vam ovi primjeri pomoći da pronađete i uredite svoj dom, onako kako ćete se Vi osjećati sretni i zadovoljni.

Za sve informacije stojim na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,


Jasmina Imširpašić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvori fotografija

http://www.interiorarcade.com
http://www.architecturalhousemodels.com
http://www.hometodecor.com
http://www.verticallaunch.com
http://www.kitchenideasmodern.com
http://blog.wainscotsolutions.net

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.