Erdal Ćeman, stručni saradnik Enterijer.ba, dao je nekoliko savjeta čitateljki Rafaeli o biljci alojziji koja, osim što lijepo izgleda, izrazito je ljekovita.

..................................................................................................................................

Poštovani,

iz Paragvaja sam na poklon dobila biljku Aloysia polystachya. Bila bih Vam zahvalna za bilo kakvu informaciju o uzgoju, razmnožavanju, presađivanju i obrezivanju.

Sve što sam uspjela pronaći odnosi se na čaj od njenog lišća, međutim o biljci ne znam ništa.

Unaprijed Vam zahvaljujem,

Rafaela

..................................................................................................................................

Poštovana,

Alojzija je poluotporni, uspravni i listopadni grm, koji zahtijeva sunčan položaj i ocjedito (propusno) tlo. Biljke se mogu jako orezati nakon mraza i obično tjeraju ponovo. Za kontinentalnu klimu. kakva vlada u većem dijelu Bosne, preporučio bih zaštitu grma tokom zime ili sadnju na zaštićeno mjesto (južne orijentacije).


Listovi imaju jak i svjež limunast miris i stavljaju se u čajeve i kolače. Uberite listove tokom sezone rasta, te ih koristite kao svježe ili osušene.

Razmnožavanje biljke je moguće mekim zelenim reznicama ili eventualno onim malo odrvenjelim. Reznice uzimajte rano ujutro i pripremite za sadnju odsijecanjem vrha reznice i reduciranjem lisne površine. Reznice postavljajte u supstrat od treseta i perlita. Za početak uzgoja dobro bi bilo da u vodu za zalijevanje dodate dozu fungicida kako bi spriječili pojavu gljivičnih oboljenja.

Pozdrav,

Erdal Ćeman dipl. ing. hortikulture
Stručni saradnik Enterijer.ba


Izvor fotografija:

Foto 1
Foto 2