Kako i na kojoj udaljenosti saditi ruže u gredice, sa kojim biljakama i bojama ih kombinovati, a da nakon toga vaš ružičnjak ne izgleda nabacano i kičasto? Donosimo vam stručno mišljenje našeg saradnika u oblasti hortikulture, Erdala Ćemana.

..........................................................................

Imam nedoumice što se tiče visoke gredice sa ružama. Naime, napravila sam visoku gredicu dimenzija 0,25m x o,45m x 35m. Znam, dugačko je, ali to mi je jedna strana dvorišta. Inače, dimenzija dvorišta je oko 40m x 30m. Uz druge dvije strane ograde se nalaze posađene višnje i niske ukrasne jabuke, malo zbog zaštite od komšiluka, a i da se ubere koja voćkica. Sve ostalo je trava i ne planiram saditi nikakvo cvijeće.

Ja bih u gredice posadila ruže čajevke ili neke slične njima. Ne bih male, a ni previsoke. Išla bih još sa nekom kombinacijom sa ružama, pa bih željela da znam sa čime da kombinujem ruže i koliko gusto da ih sadim? Koje boje da odaberem, da li i kako da kombinujem boje? Inače obožavam crvene ruže, ali su mi i druge boje ruža prelijepe. Dođe mi da ih sve posadim - od bijele pa sve do najtamnije. Molim VAS da mi pomognete, tu sam zapela, ne bih da mi dvorište izgleda kičasto, nabacano, a ponovo hoću da uživam u pogledu kada pijem kaficu sa suprugom. Hoću da bude veselo, jer sam i sama takva.

Hvala vam unaprijed, Gorana

.........................................................................

Poštovana Gorana,

Pred Vama je lijep i ugodan zadatak.

Počnimo sa tehničkim detaljima. Standard za sadnju ruža u gredice je jedan grm na 1m². Pošto je vaša gredica izražena po dužini, prvi grm ruže sadite pola metra od početka gredice, a zatim svaki sljedeći grm na metar od prethodnog.

Što se tiče drugih biljaka koje možete kombinovati sa ružama, preporučio bih lukovice ili druge biljke plitkog korijena. Lukovice su vrlo praktične, jer pokrivaju period do cvjetanja prvih ruža. Početak sezone obilježavaju šafrani, zatim zumbuli i narcisi, te tulipani. U zadnji dio gredice, iza ruža, možete saditi visoke ljiljane ili gladiole. Važno je da lukovice, niti druge biljke ne sadite blizu baze ružinih grmova. Ruze zahtijevaju redovno okopavanje i prihranjivanje svakih 21 dan u periodu cvatnje.

Za prednju stranu gredice, uz travnjak, možete koristiti zvjezdan (Aster novae angliae) koji cvjeta početkom jeseni bezbrojnim cvjetovima nježnih nijansi ljubičaste boje. Zvjezdan je trajnica visoka do 30 cm, koja ne zahtijeva posebnu njegu (u jesen, nakon što se lišće osuši, potrebno ga je orezati do zemlje). Gustim bokorom tamno zelene boje ublažava se prelaz sa travnjaka i potcrtava nasad ruža u pozadini.

Pitanje boja u ružičnjaku je stvar osobnog ukusa i afiniteta. Pokušajte sadnjom kultivara bijele boje u sredini, zatim vrstama sa lila bojom cvijeta napravite prelaz ka kraju gredice gdje su ruže sa intenzivno crvenom bojom cvijeta.

Prijateljski pozdrav,

Erdal Ćeman dipl. ing. hortikulture