Ena Pašić, stručna saradnica Enterijer.ba, predložila je bračnom paru iz Doboja kako da na najbolji mogući način organizuju jednosoban stan u kojem će živjeti sa djetetom. 

..........................................................................................................

Poštovani,

Redovno pratim Vašu stranicu. Prije svega želim da Vas pohvalim. Zaista ste odlični. Mi smo tročlana porodica (muž, kćerkica od 18 mjeseci i ja) koja živi veoma skromno u maloj garsonijeri, a sada se trebamo preseliti u mali jednosobni stan gdje nam je potrebna Vaša pomoć.

U prilogu Vam šaljem raspored stana sa dimenzijama koji je još u izgradnji. Mi bismo željeli da od dijela terase, koji je ispred spavaće sobe, napravimo malu spavaću sobicu (muž i ja), a predviđena spavaća soba da bude dječija soba. Pored toga mislili smo da umjesto zida koji dijeli kuhinju i hodnik napravimo plakar koji bi bio skroz do plafona, a širine 1m. Ne bismo htjeli da dnevna soba izgleda pretrpano.

Naravno, sve ovo je naše viđenje što nikako nije stručno a nismo u mogućnosti da platimo arhitektu koji bi nam sve to lijepo uradio. Stoga Vas molim da nam pomognete i date svoje stručne prijedloge kako na najbolji mogući način da iskoristimo prostor i raspored, kao i preporuke oko podnih i zidnih obloga (pločice, laminati, parket i sl.).

Unaprijed zahvalni,

Zorica i Željko iz Doboja!

..........................................................................................................

Poštovani,

Hvala na lijepim riječima i ukazanom povjerenju.

Pokušala sam da slijedim vaše želje, međutim nisam uspjela da realizujem prijedloge koje ste dali. Ukoliko biste pregradili dio terase ispred predviđene spavaće sobe, time bi prostor za dječiju sobu ostao bez prirodne dnevne svjetlosti, što nikako nije preporučljivo.

Također, u hodnik nije moguće smjestiti plakar širine 1m s obzirom da je širina kuhinje samo 2m i 5cm. Naravno, u malom stanu mogućnosti su dosta limitirane.


Prijedlog uređenja

U svom prijedlogu nastojala sam da pronađem najbolje rješenje koje bi zadovoljilo vaše potrebe. Ukoliko pregradite dio terase iz dnevnog boravka, dobili biste prostor u koji možete smjestiti bračni krevet. Taj prostor od dnevnog boravka možete odvojiti otvorenim policama i time obezbijediti intimni kutak za vas, a u isto vrijeme dnevni boravak ne bi ostao uskraćen za dnevnu svjetlost.

Ispred bračnog kreveta predvidjela sam plakar dimenzija 200x60 cm. Spavaća soba postala bi dječija soba iz koje biste imali izlaz na lođu.

Ovo rješenje može biti i fleksibilno, gdje umjesto bračnog kreveta možete staviti trpezarijski stol ili napraviti radni prostor, sve zavisno od vaših potreba.

Namještaj

Kako u malim stanovima vlada vječita borba sa nedostatkom prostora, najvažnije je da birate multifunkcionalan namještaj. Stolovi i kreveti sa ladicama biće od velike koristi. Također, namještaj ne smije biti masivan.


Veliki elementi koji dominiraju svojim oblikom, bojom ili načinom obrade nisu preporučljivi za ovakve prostore. Birajte namještaj sitnijeg formata, poput stolica bez rukohvata, te garniture za sjedenje koje se ne ističu masivnošću niti uzorkom tkanine.

Plakare je najbolje raditi tako da se stope sa bojom zidova. Tako neće biti nametljivi, a stvorit će osjećaj prozračnosti u prostoru.

Zidne obloge

Svijetle i otvorene boje na zidnim plohama učinit će prostor vizualno većim, dok će ga tamnije zatvoriti i učiniti teškim. Najbolje bi bilo odlučiti se za jednu paletu boja bijele ili bež nijanse.


Pod

Idealno bi bilo kada bi pod u cijelom stanu bio isti. Birajte parket ili laminat, ovisno o vašim finansijskim mogućnostima. Na podnim plohama možete koristiti i tamnije nijanse. Tamnije i punije boje stvaraju osjećaj prostranosti. Neka pod bude decentan i bez uzoraka jer će u protivnom ostaviti dojam šarenila i neurednosti.

Slike namještaja preuzete su sa Bela Vida i njihove Facebook stranice na kojima možete naći sve dodatne informacije kao i informacije o cijenama.

Nadam se da će Vam ovi savjeti pomoći.

Lijep pozdrav,

Ena Pašić, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba