Stambeni koncepti manjih kvadratura i dalje ostaju u fokusu velikog broja zahtjeva za stručnim savjetima. Nova saradnica našeg magazina, Ena Pašić, donosi preporuke o uređenju stana površine 27 kvadratnih metara.

.......................................................

 

Molim vas da me posavjetujete za uređenje novog stana od 27m2. Kako ga okrečiti i namjestiti, a da nebude pretrpan? Živim sama i imam 30 god.

Unapred zahvalna,
V.Majkić

.....................................................

Poštovana,

Uređenje malog stana uvijek predstavlja svojevrstan izazov. Na osnovu tlocrta koji ste poslali uradila sam nekoliko rješenja prostorne organizacije. S obzirom da je stan male kvadrature i mogućnosti su dosta ograničene. Najveći izazov predstavlja manjak prostora za odlaganje stvari.

Najbolje rješenje dobili bi ukoliko bi se uradile određene intervencije koje podrazumijevaju rušenje dijela kuhinjskog zida i promjena pozicije balkonskih vrata.

Rušenjem dijela zida stvaramo prostor za ugradbeni plakar u hodniku za odlaganje cipela i kaputa, a promjenom pozicije balkonskih vrata uspjeli biste iskoristiti cijelu površinu zida u dnevnom boravku.

 

Boje zidova

Kada je riječ o bojama u stanu, najbolje bi bilo odlučiti se za jednu paletu na zidovima. Koristite svijetle, hladne i nenametljive boje, jer će vizualno povećati prostor i učiniti ga laganim i prozračnim. Ako su zidovi u svim prostorijama iste boje, stvara se dojam neprekidnog prostora koji onda postaje optički veći. U slučaju kada u enterijeru želite imati jake boje, odaberite jednu ili dvije koje će se ponavljati u detaljima.

 

Namještaj

Namještaj u malom stanu prvenstveno treba da bude funkcionalan, što manje primjetan, neutralan, te da zauzima što manje prostora. Ugaona garnitura na razvlačenje, sa ladicama za posteljinu u ovakvim stanovima predstavlja idealno rješenje. Namještaj u različitim bojama ili različitim stilovima dodatno vizuelno ispunjava prostor. Cilj je iskoristiti prostor i vizuelno ga povećati. Estetski sklad ćete postići ako namještaj bude toplijih boja, uz preporuku da ne kombinujete više od tri različite boje.

 

Dodatni trikovi

Jedan od najvažnijih trikova pri uređenju stana vezan je za pod. Preporučuje se da podne obloge budu jednake u svim prostorijama stana, time se stvara kontinuitet prostora.

Dodatno povećanje prostora postići ćete i postavljanjem više komada ogledala kao i korištenjem staklenog namještaja. Stakleni stol u dnevnom boravku kao i staklene police u kupatilu ispunjavaju svoju funkciju a u isto vrijeme ne predstavljaju vizuelnu barijeru.

Također, jednostavne i nenametljive otvorene police u dnevnom boravku mogu biti od velike koristi prilikom rješavanja problema manjka prostora.

Nadam se da će Vam ovi savjeti biti od pomoći.

Prijateljski pozdrav,

Ena Pašić, mr arh
Stručna saradnica Enterijer.ba magazina

Izvori slika:

http://freshome.com/2012/10/01/bes-small-apartments-designs-ideas/
http://freshome.com/2011/09/26/small-loft-featuring-bright-vividly-colored-spaces/
http://hausmajstorica.com/rekreacije/idealna-mini-kupaonica
http://www.calfinder.com/blog/general-remodel/simple-living-room-revamp

Fotografije korištene kao ilustracije ideja u ovom članku vlasništvo su njihovih uvaženih vlasnika.