Čitateljka Ivana u nedoumici je kako iskombinirati smeđu boju na fasadi sa kamenom. Savjet dala Biljana Radumilo, stručna saradnica Entrijer.ba.

.....................................................................................................................................

Poštovani,

U prilogu vam šaljem nekoliko fotografija svoje buduće kuće, koja bi se uskoro trebala početi graditi. Projekt je napravljen, a fotografije su izrađene u autocadu. Radi se o tome da bismo htjeli kuću koja je više "kamena", ali ju želimo „razbiti" sa nekoliko detalja smeđe fasade.

Na ovim slikama se vidi jedan od našim amaterskih pokušaja, ali s obzirom da ste vi stručnjaci, htjeli bismo čuti neke vaše savjete. Kako biste vi na ovoj kući najbolje iskombinirali fasadu (smeđu) i kamen (bijeli)?


Nadamo se Vašoj stručnoj pomoći, jer smo apsolutno bez ideja.

Unaprijed zahvaljujemo.

..................................................................................................................................... 

Poštovana Ivana,

Zahvaljujem Vam na upitu i ukazanom povjerenju, te se iskreno nadam da će Vam moji savjeti biti od koristi.

Fasada je lice svake kuće. Ona svaku zgradu predstavlja vanjskom svijetu. Zgrade i njihove fasade su dio našeg života, one daju presudni pečat našem okruženju. Svakoj fasadi pečat daju njene boje, materijal i struktura. Odabir istih mora biti usklađen sa stilom ali i ličnim preferencijama.

Boja fasadi daje individualnost, ona stvara atmosferu i znak je prepoznatljivosti. Pritom treba paziti na međusobne proporcionalne odnose pojedinih površina u boji. To je upravo i vaša nedoumica u kojoj mjeri i rasporedu primijeniti smeđu boju na fasadi budućeg doma. Imajući u vidu da ste se odlučili da, većim dijelom, kuća bude obložena bijelim kamenom, smeđu boju možete iskoristiti da naglasite neke zone, kao npr. ulaz ili zona stepeništa.

Na taj način olakšavate orijentaciju i razbijate monotoniju čisto bijele fasade. Ne bih Vam predložila da pravite nagle besmislene prelaze, gdje je jedna polovina kuće bijela a druga smeđa (kao što je prikazano na Vašoj fotografiji). Dakle, prelaze pravite na pregibima ili površinama različite dubine. Priložene fotografije će Vam bolje dočarati moje savjete, a mogu, također, poslužiti kao dodatna inspiracija.

U ovim primjerima kamene površine služe kao akcent. U Vašem slučaju bi to bilo obrnuto, ali željeni efekat bi bio postignut.

S poštovanjem,

Biljana Radumilo, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvor fotografija:

1. http://www.crostone.hr/
2. http://www.crostone.hr/
3. http://www.crostone.hr/
4. http://vizkultura.hr/kuca-v2/