Čitatelj Elvir u nedoumici je kako napraviti kuhinju po mjeri, a pri tome optimalno iskoristiti prostor. Uzimajući u obzir da mu se sviđa bijela, wenge i siva boja, stručna saradnica Enterijer.ba Biljana Radumilo dala je dva prijedloga.

.....................................................................................................................................

Poštovani,

Planiramo renoviranje kuhinje i želimo napraviti kuhinju po mjeri, ali ne znamo kako optimalno iskoristiti prostor i dobiti dovoljno mjesta za sve što je u kuhinji potrebno, pa Vas molimo za savjet.

Naime, zid na kojem bi bila kuhinja je dug samo 210cm i na tom zidu je voda. Pošto je to mali prostor za smještanje posuđa i namirnica, mislili smo u istoj dužini napraviti ostrvo, s tim da nemamo ideju kako rasporediti elemente. Sa druge strane ostrva htjeli smo napraviti sto u toj dužini (210 cm), koji bi nam služio za objedovanje umjesto trpezarijskog stola, jer nemamo prostor za ubacivanje trpezarijskog stola.

Što se tiče elemenata tehnike koju bismo zadržali, to je perilica posuđa (45 cm), mikrovalna (45 cm), a frižider nam se sastoji iz dva dijela, tj. odvojen je frižider od zamrzivača, tako da mogu biti u ugradbenom elementu jedan na drugome (sada je tako), a mogu se i razdvojiti i staviti pod ploču jedan pored drugog.

Sudoper želimo sa dva korita. Zbog manjka prostora mislili smo viseće elemente staviti skroz do plafona, a posebno nam se sviđaju oni visoki elementi od poda do plafona. Ne znam da li je izvodivo kuhinju napraviti na tri zida (taj poprečni zid je od rigipsa i dug je 220cm), pa ako imate ideju i za tu opciju, bili bismo Vam zahvalni na tome.

Što se tiče boja, sviđa nam se bijela, wenge i siva, pa i tu možete sugerisati neku kombinaciju (koja je boja bolja za radnu plohu, a koja za fronte, te koji materijal je najlakši za održavanje, kao i da li mat ili visoki sjaj).

Pločice ćemo prilagoditi kuhinji, pa su sugestije i tu dobrodošle. U nadi da ćete nam moći pomoći, srdačno Vas pozdravljamo i želimo puno uspjeha u daljem radu.

S poštovanjem,

Elvir

.....................................................................................................................................

Poštovani Elvire,

Prije svega zahvaljujem Vam na povjerenju koje ste ukazali upravo našem magazinu prilikom uređenja Vašeg životnog prostora.

Raduje me da se Vaše prvo pitanje odnosi na raspored kuhinjskih elemenata jer je to i suštinsko pitanje. Pravilan raspored kuhinjskih elemenata ima za cilj da olakša i ubrza rad u kuhinji. Proces rada u kuhinji temelj je za određivanje smještaja elemenata, pri čemu pozornost treba obratiti prostoru za kretanje i rad.

Frižider, sudoper i štednjak trebali bi tvoriti "radni trougao". Između frižidera i sudopera trebalo bi osigurati barem 60 cm radne plohe za grubu pripremu hrane (preporučljivo je u taj prostor smjestiti perilicu za posuđe), a između sudopera i štednjaka od 60 do 120 cm za finu pripremu hrane.

Poželjno je da štednjak bude barem 30 cm odmaknut od zida i da je između njih radna ploha. Minimalni je preporučljivi razmak između elemenata u paralelnom shematskom rasporedu od 90 do 110 cm. Dakle u Vašem slučaju ostrvo bi imalo tu udaljenost.

S obzirom da mi niste dostavili tlocrt, nije mi poznat tačan raspored prostorija (položaj dnevnog boravka u odnosu na kuhinju) i komunikacija, ali u skladu sa Vašim objašnjenjem nudim Vam dvije moguće varijante.

Varijanta 1

Vrlo često je u postojećim kuhinjama teško postići idealan raspored namještaja, zbog položaja vrata, prozora, vodovodnih i drugih priključaka, što je jedan od glavnih razloga da ne možete da se pridržavate samo teorije i načelnih pravila.

Uredite i namjestite kuhinju kako vam najviše odgovara. Bitno je da je raspored funkcionalan i da ispunjava sve vaše zahtjeve. U varijanti 1 u okviru ostrva smješten je štednjak, dovoljno prostora za finu pripremu hrane i prostor za objedovanje.

 

Varijanta 2

U drugoj varijanti frižider i zamrzivač su odvojeni i ugrađeni u okviru ostrva (što je moguće u vašoj situaciji). Uključen je i poprečni zid i na taj način dobijeno puno više prostora za smještaj namirnica i posuđa.

Na idealnu radnu ploču, kao što je granit, mogu se spustiti razni predmeti, udobna je za rad, dovoljno je hladna za razvlačenje tijesta, a postojana da se na njoj reže meso. Pogodni materijali za ploče su i ulraplast, mljeveni granit, ali i oreolan, corian, kerrock i oreolit, materijali koji u sebi sadrže sve prednosti drveta i prirodnog kamena. Zidove oko kuhinjskih elemenata preporučljivo je obložiti keramičkim pločicama ili staklom, što u kombinaciji s popločenjem poda može dati zanimljiva rješenja.

Naravno, konačno rješenje odabira materijala i boja zavisit će od Vaših ličnih želja i preferencija, stoga Vam predlažem da na stranici http://www.enterijer.ba/ideje/prostorije/kuhinja potražite još inspiracije.

S poštovanjem,

Biljana Radumilo

Izvor fotografija

http://www.stylemotivation.com/2-great-kitchen-island-design-ideas-in-modern-style/