Da za osvježenje životnog prostora nije neophodan novi komad namještaja dokazao nam je Nate Berkus, poznati američki dizajner koji je često viđen u domovima poznatih i slavnih.

 

Ovaj dizajner enterijera omiljen je među poznatima jer ima jednostavne savjete o uređenju doma koje i vi lako možete primijeniti, uz vrlo malo uloženog novca.

 

Premjestite namještaj

Jedan od jednostavnih načina jeste razmiještanje postojećeg namještaja. Zamjenom pozicija ne samo da ćete osvježiti prostor, već ćete i dobiti ideju za neko buduće uređenje. Do tada će prostorija dobiti neki novi protok energije.

 

Izbjegavajte trendove

Ako kupite neki trendi komad nameštaja nakon što ste ga uočili u magazinu jer prelijepo izgleda, a niste razmislili o tome kako će se uklopiti u vaš dom, napravit ćete tipičnu grešku. Berkus se zato nikada ne oslanja na trendove. Radije bira stvari koje mu se lično sviđaju, imaju neku priču i zna da će 'dopuniti' ostatak prostorije. Nema potrebe da prekopirate sliku iz magazina jer ona je tamo da proda namještaj, a vi u domu treba da imate svoju priču.

 

Šopingujte kod kuće

Probajte da eksperimentišete. Provjerite da li se, naprimjer, lampa iz dnevnog boravka uklapa u spavaću sobu. Ako ste nešto namijenili za hodnik, ne znači da ne može da stoji u dnevnom boravku. Uz nekoliko kombinacija i malo mašte, svakojake sitnice lako se mogu iskoristiti na više načina. Stolić iz dnevnog boravaka također može da postane i noćni ormarić, a ona stolica viška iz trpezarije da bude funkcionalna i u hodniku, spavaćoj sobi ili čak kupatilu. Najmanji problem je premjestiti dekorativne jastuke, slike ili svijećnjake.