Ništa nije tako lično kao boje. Odabir palete boja je najvažniji, a ipak najteži dio za mnoge, kada je u pitanju uređenje doma.

Mi smo odabrali savjete koji će vam pomoći da odaberete pravu paletu boja, koja najbolje odgovara vašoj osobnosti, stilu i načinu života.

2

Odabir boja

Počnite od točka boja. Postoje primarne, sekundarne i tercijarne boje. Primarne boje su crvena, plava i žuta. One su čiste boje i ne mogu biti stvorene miješanjem drugih boja. Sekundarne boje su narandžasta, zelena i ljubičasta. Ove boje se kombiniraju od dva jednaka udjela dvije primarne boje. Naprimjer, jednak udio plave i žute zajedno daju zelenu. 

3

Tercijarne boje su mješavina različitog udjela osnovnih i sekundarnih boja, koje kombiniranjem stvaraju različite nijanse boja. Bijela i crna se često dodaju u ove kombinacije, kako bismo dobili svjetliju ili tamniju željenu nijansu.

 

Kreirajte svoju šemu boja

Koristite točak boja, kako biste napravili šemu boja koja najbolje odgovara vašoj osobnosti. Postoje četiri vrste mogućih šema boja.

  1. Monokromska šema boja. Monohromatska šema boja koristi tonove iste boje s dodatkom bijele ili crne da posvijetli ili potamni boju. Naprimjer, u šemi plave boje ona može da se proteže od blijede nebesko plave do modre plave, a sve tri nijanse iste boje koriste se za stvaranje ovog efekta.
  2. Analogna šema boja. U analognoj šemi boja koriste se boje koje se nalaze jedna pokraj druge na točku boja. Naprimjer, žuta će se koristiti sa zelenom i narandžastom, a plava će se koristiti sa zelenom i ljubičastom. To stvara šarenu i često umirujuću paletu boja.
  3. Kontrast šema boja. Šema kontrasta je dramatična. Ovdje se koristi trijada kontrastnih boja, kao što su žuto – narandžaste, zeleno – plave i crveno – ljubičaste. To uvodi više boja i energije u paletu vašeg doma.
  4. Dopunska šema boja. Na kraju imamo komplementarnu šemu u kojoj su dvije suprotne boje, kao što su plava i narandžasta, koje se koriste zajedno kako bi stvorile dramatične, hrabre i raznobojne šeme, pune energije.

 

4

 

Primjena odabrane palete boja

Budite pažljivi kada budete birali boju za zidove. Jeftine su i mogu se napraviti u bilo kojoj boji i nijansi koju želite. Najbolje je početi sa stavkama kao što su namještaj i tepih, za koje se teže odlučiti. Nakon što odaberete svoj namještaj, možete izabrati i boju zidova.

Možete odlučiti da li biste radije primijenili svoje boje na dodatke i namještaj, nego na zidove. Mnogi ljudi to preferiraju. Drugi, nasuprot tome, odlučuju se za neutralan namještaj, ali biraju odvažne i intenzivne boje za zidove.

5

 

Sljedeće uzmite u obzir

Prilikom odabira svoje palete boje možda želite početi sa kontrastima, sparivši nešto tamno sa nečim svijetlim. Ukoliko želite da boje u vašoj sobi izgledaju intenzivnije, dodajte nešto svijetlo u prostor.

Ukoliko preferirate svijetlije zidove, birajte namještaj, dodatke i tepihe u skladu sa bojama za koje ste se odlučili. Kada izaberete svoje boje, posebno one smjelije, uvjerite se da su vam linije jasne i čiste. Ako je vaš stil suptilniji, uzmite u obzir neutralne nijanse.

6

 

Tonovi boje

Testirajte svoje boje uzorcima boja i tkanina. Uradite tlocrt vaše sobe i skicirajte elemente u boji. Ako dobro izgleda na papiru, pokušajte obojiti mali dio zida. Možete kupiti uzorak bilo koje boje, upravo iz tog razloga. Dok nanosite uzorak boje na zid, pogledajte i ostale prostorije i kako se one nadovezuju na odabranu boju, kako biste stvorili harmoniju u prostoru, na način da se boje nadovezuju jedna na drugu.

 

 

Rasvjeta

Rasvjeta je važan aspekt svih dekora i ima funkciju u domu, te je nikada ne treba zanemariti. Svjetlo reflektuje i odbija boju, mjenjajući se kontinuirano tokom dana. Boje vašeg doma će doći do izražaja na dnevnom svjetlu, a mijenjat će nijansu svakodnevno i kroz godišnja doba u zavisnosti od osvjetljenja.

Različite rasvjete mogu mijenjati boje. Naprimjer, boja indiga će u jednoj sobi izgledati više plava, dok će u drugoj preovladavati crvena u njoj.

 

Privrženost

Oduševljava vas ideja da zidove oživite bojom, ali istovremeno niste uistinu spremni da obojite svoje zidove. Postoji mnogo drugih načina da svoj dom osvježite bojama. Ako želite da vaši zidovi ostanu neutralni – bež, boje pjeska, sivi ili bijeli – možete odabrati tepih, prekrivače, ukrasne jastuke, lampe, te umjetnička djela u željenoj boji. Također, možete razmisliti o tome da obojite plafon ili naglasite bojom samo jedan određeni zid.

 

 

Gdje početi s bojom?

Počnite od početka. Početak može biti centralna soba, predvorje ili hodnik. Da li je u pitanju jedna boja, ili set boja koje su vam drage? Da li preferirate plave, žute ili zelene? Počnite sa bojom koja vam najbolje odgovara. Zatim, obratite pažnju na tu boju i razmotrite nekoliko nijansi svjetlije i nekoliko nijansi tamnije od iste boje.

 

 

Razdvojite prizemlje i sprat kuće

Prizemlje i sprat kuće su dvije odvojene cjeline i treba ih tretirati kao takve. Najbolje je da se odlučite za neutralne boje u prizemlju, jer se na spratu svakako najčešće nalaze spavaće sobe, koje su obično otvorenije za boje i kontraste. Dječije sobe su obično svijetlih i odvažnih boja, dok gostinjska soba i radna soba nisu. Ako vaša spavaća soba ima zasebnu kupaonicu, ne trebate ih obojiti u istu boju, već trebate uzeti u obzir dvije nijanse iste boje.

Izbor boja bi trebao biti zabavan i u najmanju ruku ne bi trebao biti stresan. Ne žurite. Posjetite prodavnicu boja, posavjetujte se sa profesionalcima i probajte onoliko uzoraka boje, ukoliko smatrate da je potrebno. Na kraju, sve ovu su samo smjernice koje bi vam trebale biti od pomoći, ali jedina prava smjernica je vaš instinkt; on nikada ne laže!

Izvor