Šta čini dizajn vašeg doma bezvremenskim? Da li ste ikada uzeli časopis o uređenju enterijera star nekoliko decenija i pomislili kako je riječ o savremenom dizajnu?

Zašto neki domovi izgledaju dotrajalo i umorno dok drugi uvijek izgledaju svježe i aktuelno? Tačnije, kako je moguće urediti dom, a da ne zastari u narednih nekoliko godina? Pročitajte naše ideje.

 

 

Kreirajte snažan dizajn

Bezvremenski dizajn, kao i sve bezvremensko – ima moć. To nije stvoreno da bi trajalo privremeno. Ništa od ovog što vidite na fotografijama nema za cilj da bude u trendu. Ako želite da vaš dom bude uređen bezvremenski, treba da tražite stilove, boje i dizajn, koji se smatraju „klasikom", a napravljeni su da traju - kako izgledom, tako i kvalitetom.

 

 

Osmislite svoj dom u klasičnom stilu

Klasični stil je dugotrajan. Inspiraciju za ovaj stil potražite u grčkoj arhitekturi. Koristite stubove, statue, biste i ukrasne lajsne. Dizajnirajte enterijer na način da dopunjuje arhitekturu prostora. Stoga, koristite detalje koji će upotpuniti vaš enterijer. Prirodni materijali i tkanine poput drveta, kamena, cigle i pamuka, najbolji su izbor.

 

 

Potrudite se da vaš dom ne izgleda kao hir

Bezvremenski stil nije u službi trendova – on nije avangardan, nemiran, kitnjast, a ni raskošan. Ustvari, bezvremenski stil se opire trendovima. Podcijenjen je, jednostavan i sofisticiran. Dizajniran je da bude funkcionalan, ali nije blag i dosadan. Bezvremenski stil je suptilan, prilagodljiv i traje dugo. Uklapa se i u dom i u okruženje.

 

Naravno, vi možete kombinirati bezvremenski stil sa modernim detaljima. Na primjer, možete staviti antički komad namještaja nasuprot neutralnog zida, koji će ispod savremene slike izgledati savršeno. Važno je stvoriti osjećaj ravnoteže i mira.

 

Odlučite se za funkcionalan dizajn

Bezvremenski stil je funkcionalan i razuman. On sugerira samopouzdanje. Nije pretjeran, a nije ni dosadan. Bezvremenski stil je proporcionalan. Kada budete uređivali prostor, vidjet ćete da se namještaj idealno uklapa u prostor. Namještaj treba da pripada prostoru. Ne smije biti suviše velik da dominira, a ni suviše malen da izgleda nebitno. Ako se odlučite za bezvremenski stil, izbjegavajte prevelike meke sofe, kao i one koje se čine suviše modernističke. Jednako kao i klasični stil, bezvremenski stil distancira se od pretjerano uređenih i zatrpanih prostora. Manje je više!

 Budite pažljivi sa bojama. Ne budite robovi trenda, jer boje godine često ne mogu odoljeti vremenu. Odlučite se za boje koje će naglasiti komade namještaja. Izaberite čvrste antičke komade namještaja, koje će unijeti dašak prošlih vremena u prostor. Iako je antički namještaj odraz prošlosti, postaje bezvremenski kada se iskombinuje sa drugim stilovima i namještajem.

 

Izaberite tradicionalne boje

Neutralne boje su snažno prisutne u tradicionalnom dizajnu enterijera. One naglašavaju prostor, bez da dominiraju njim. Bež i siva su oduvijek prisutne u tradicionalnom dizajnu doma, a često su naglašene jasnim svijetlim, bijelim lajsnama uz ivice plafona, lukova i vrata. Ove boje se biraju za pozadinu formalno uređenog prostora, ukrašenog bistama, statuama i šarenim umjetničkim djelima.

Međutim, nisu sve tradicionalno uređene kuće obojene u neutralne boje. Možete se odlučiti za klasične boje poput crne, mornarsko plave i tamno zelene. Sa bojama koje su u trendu trebate biti oprezni. Moguće ih je ukombinirati u prostor, ali obratite pažnju da boja koja je u trendu ne bude osnovna boja u prostoru.

 

Kako postići bezvremenski dizajn u vašem domu

Bezvremenski stil je relativno lako postići. Pozadina bi trebala biti neutralna i neopterećena. Naglasite čiste oblike i arhitektonske atribute vašeg doma. Dodajte klasične boje poput mornarsko plave, tamno zelene i crne, jer se dobro uklapaju u neutralni ambijent. Investirajte u nekoliko komada stilskog namještaja. Svaki komad namještaja, čak i reprodukcije, stariji od 100 godina smatra se antikvitetom čineći antikvitetni stilski namještaj dostupan svima. Za uzorke koristite hrabre pruge i karo dezen. Neizostavni su prirodni materijali, kao drvo, kamen i prirodne tkanine. Potrudite se da se ne zatrpavate stvarima i detaljima, te da vaš namještaj odgovara veličini prostora. Zapamtite, dizajn prostora treba da teži jednostavnosti, suptilnosti i eleganciji.