Prozori vaše kuće ili stana gledaju na prometnu ulicu gdje se saobraćaj odvija bez prestanka? Donosimo vam nekoliko savjeta o tome šta možete učiniti da vam život u ovakvom domu bude ugodniji.

 

 

Posjetite stan u različita doba dana i noći

Prije nego kupite stan u centru velikog grada, u prometnoj ulici, posjetite ga u različita doba dana i noći kako biste saznali koliko je to bučan kraj, te koliko će vam to smetati. Ukoliko mislite da ćete se moći navići, onda ga kupite.

 

Uključite laganu muziku

Ukoliko ste već kupili stan u bučnom naselju, kada krenete na spavanje uključite laganu muziku ili zvukove mora, cvrkut ptica. Iako su nježni, ovi zvukovi će donekle neutralisati buku koja dopire s vana.

 

Posadite biljke

Posadite mnogo biljaka na terasi kako biste od njih napravili prirodni zvučni zid. Na ovaj način dobijate i privatnost ukoliko stanujete na nižem spratu.

 

Investirajte u prozore

Razmislite o tome da investirate u bolje prozore za zvučnom izolacijom. Ovakav izdatak nije malen ali se u konačnici isplati. Također možete zaštititi postojeće prozore roletnama ili drvenim škurama. Čak i deblje drapere mogu pomoći.

I na kraju, ako ništa ne pomaže, uvijek vam preostaju čepići za uši.

Naslovna

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4