Za sve vas koji volite lijepo uređen enterijer i uživate u tome da fotografije svog doma dijelite sa drugima, donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da fotografišete svoj dom poput profesionalca.

 

Njegovo veličanstvo „svjetlo"

Osvjetljenje je vjerovatno najvažnije za dobru i kvalitetnu fotografiju. Kada se radi o enterijeru najbolje je fotografisati po dnevnom svjetlu, izbjegavajući blic koji fotografije često čini preosvijetljenim. Ako ipak imate namjeru koristiti blic pazite da njegova refleksija ne bude u ogledalu ili staklu prozora. Nije na odmet uključiti ambijentalnu rasvjetu koja se nalazi u prostoriji kako bi cijeli prizor upotpunili tačkama nježnog žutog osvjetljenja.

Prilikom fotografisanja, ukoliko je to moguće, stanite tako da je izvor svijetlosti iza vas. Na ovaj način fotografija će imati izbalansirano osvjetljenje, a izbjeći ćete fotografije na kojima se vidi jako svijetlo okno prozora dok je ostatak prostorije u tami.

Ako se pak želite fokusirati na detalje, kao što je zanimljiv luster ili svijeća, ostavite fotografisanje za prvi sumrak. U sumrak ima dovoljno dnevnog svijetla koje je potrebno za dobru fotku, ali i dovoljno prostora da se željeni svijetleći detalj kontrastno istakne na fotki.

Obratite pažnju na kompoziciju

Budite svjesni toga da ne fotografišete samo stvari, nego ovjekovječujete jednu scenu. Kada gledate prizor koji fotografišete, kroz objektiv ili na ekranu aparata, nemojte gledati samo ono što je u sredini. Obratite pažnju na sve što ulazi u okvir fotografije. Pazite da stvari ne slikate iz čudnih uglova, da „ne režete" komade namještaja tako da na fotografiji izgledaju nedorečeno.

To ipak ne znači da ne smijete eksperimentisati s uglovima. Popnite se na stolicu ili kleknite na pod pa napravite nekoliko fotografija da vidite kako će izgledati. Kod slikanja enterijera, vrlo često, fotografisanje iz klečeće pozicije daje najbolji ugao fotkanja.

Ako slikate u uskom i malom prostoru koristite širokokutni objektiv kako bi „uhvatili" više prostora. Mijenjajte poziciju iz koje slikate i dajte si vremena za fotografisanje detalja. Ako su sve fotke koje napravite načinjene s iste udaljenosti i u razini očiju vrlo brzo će vam dosaditi ova zabava.

Držite se atraktivnih detalja i dijelova doma koji vam se najviše dopadaju. Izbjegavajte prizore na kojima se vide kablovi, zapetljane žice iza računara i slično.

Pripremite scenu

Dom je zaista dom ne samo onda kada je savršeno čist i spremljen, nego i onda kada se vidi da tu neko živi. Uredu je da se na fotografiji vidi hrana na stolu ili nezategnuta posteljina na krevetu. To su atraktivni znaci života gledano kroz objektiv fotoaparata.

Ostavite koju posudu i čašu na sušilu za suđe. S druge strane, možda vam se jako sviđa što imate gomilu aparata na radnom dijelu svoje kuhinje, ali za malo glamuroznije fotke ovog kutka vašeg doma, sklonite blender na trenutak. Zamijenite ga simpatičnom vaznicom s svježim cvijećem. Mijenjajte položaj slika na zidovima i dekorativnih predmeta na policama. Eksperimentišite vodeći se osjećajem da je sve što vas okružuje ugodno, prirodno i lijepo u svojoj jednostavnosti.

Mala pomoć kod obrade fotografija

Ne štedite memoriju vašeg aparata. Fotografišite do besvijesti. Lako ćete izbrisati suvišne i neuspjele fotografije. Ponekad one fotografije koje malo obećavaju dok ih gledamo na ekranu fotoaparata, u konačnici, viđene na ekranu računara, daju najbolji rezultat.

Programi, kao što je Photoshop ili Pixlr, mogu vam pomoći da poboljšate svoje fotografije podešavanjem temperature boje, kontrasta, svjetla i mnogih drugih sitnica. Ako je prizor na fotki iskrivljen, ispravite ga uz pomoć programa za obradu. Višak jednostavno izrežite.

Sada vam samo preostaje da uzmete fotoaparat u ruke i krenete istraživati sopstveni dom kroz objektiv aparata primjenjujući ove savjete. Javite nam se sa rezultatima!