Po njemu svakodnevno hodate, svaki dan ga usisavate, čini vam se da se uprljao tek što ste ga očistili. Možda je vrijeme za kupovinu novog tepiha?

Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako odabrati odgovarajući tepih.

 

Najbitnija je lokacija

Prometna mjesta kao što su hodnici, dnevne sobe i stepenice trebaju imati tepih koji je izrazito kvalitetan. Iako ćete za ovaj tepih morati platiti znatno više, on će vam se, bez sumnje, najviše isplatiti. 

Ukoliko na ovim mjestima nemate kvalitetan tepih, vjerovatno ćete ga morati zamijeniti znatno ranije nego što ćete to učiniti sa tepisima u ne tako frekventnim prostorijama.

Ako imate malu djecu, pobrinite se da je tepih dovoljno mekan, kako bi ona mogla bezbjedno puzati.

 

Pri odabiru tepiha važna je i boja

Boja tepiha odredit će dekor vašeg doma, pa čak i vrijednost same nekretnine. Ružičasta boja tepiha, naprimjer, dodatno će vas opteretiti u potrazi za namještajem i odgovarajućim dekorom.



Kako biste bili sigurni da će vaš tepih izgledati čisto, najbolje je odabrati tamniju boju jer će svjetlije nijanse ili bijela "izvući" na vidjelo sve mrlje.



Tepisi sa uzorkom, posebno nijanse sa sivim detaljima, učinit će da se vaš tepih slaže sa skoro svakim dekorom i sakrit će mrlje u isto vrijeme.

 

Na kraju, razmislite o cijeni tepiha

Tepih je velika odluka. Zato se prije kupovine konsultujte sa prijateljima i komšijama o tome čime su zadovoljni, a čime nisu kada je u pitanju njihov tepih.

Također, prodavca tepiha koji ima dobru reputaciju pitajte o pozitivnim i negativnim stranama svakog tepiha.

Obavezno posjetite prodavnicu. Tepih ne izgleda isto na fotografijama i u prirodi.