Glavni principi na kojima počiva dizajn i unutrašnje uređenje prostora su jednostavnost, prikladnost i proporcionalnost.

Bez obzira na sve ostale faktore koji igraju važnu ulogu kada se radi o uspješnom uređenju enterijera vašeg doma, kao što su osjećaj za lijepo i finansijska (ne)mogućnost, imajte na umu ove tri glavne smjernice koje će vas zadržati na pravom putu.

 

Jednostavnost

Kada kažemo da je manje više, mislimo upravo na prvi princip dizajna, a to je jednostavnost. Ne pretjerujte s količinom predmeta koje unosite u prostor. Pazite da nered ne pobijedi red. Nekoliko zanimljivih dekorativnih predmeta na klub stolu je sasvim uredu, ali previše njih je već zbunjujuće.


 

 

Prikladnost

Ovo načelo nas uči da biramo stvari za naš dom shodno njihovoj namjeni. Naprimjer, ukoliko presvlačite kauč trebate odabrati dobar i čvrst materijal koji je usto i lijep. Bilo bi pogrešno odlučiti se za materijal koji vam se sviđa, a koji je previše delikatan i osjetljiv za presvlačenje kauča.



Prikladnost se također bavi stilskim i historijskim kontekstom. Ne bi bilo prikladno staviti moderan stolić od stakla i aluminija u dnevnu sobu koja je namještena u otmjenom viktorijanskom stilu.



Proporcionalnost

Proporcionalnost podrazumijeva da imate osjećaja za razmjer. Namještaj i ostali dekorativni predmeti trebaju biti u ravnoteži s veličinom sobe. Niko ne želi natrpati malu sobu ogromnim stvarima, niti staviti minijaturan komad namještaja u veliku sobu s visokim stropovima.



Kada se radi o tapeciranju savjetujemo da tkanine za presvlačenje s većim i jačim uzorcima sačuvate za velike komade namještaja.