Želite li osvježiti trpezariju? Učinite to sa novim stolicama. 

Ukoliko želite nešto neobično umjesto već napravljenog seta stolica i stola, kupite zasebno stolice. Međutim, prije nego što se odlučite na kupovinu pročitajte nekoliko savjeta koji vam trebaju biti na umu.

 

Veličina je bitna

Prvo, izmjerite vaš sto i izračunajte koliko bi stolice trebale biti široke da bi mogle stati.

 Ostavite malo prostora sa svake strane kako vaši gosti ne bi bili poredani "kao sardine". 



Izbjegnite kupovinu stolica koje su manje od 50 cm široke, jer neće biti dovoljno udobne za sjedenje.



Još jedna stvar na koju treba misliti je oblik stola. Ukoliko je on okrugao ili ovalni, prostor ispod njega je ograničen pa se uvjerite da će se sve stolice moći gurnuti ispod kada nisu u upotrebi.

Odaberite stil

Izaberite nešto što će se slagati sa vašim stolom i potrudite se da su vam stilovi bar slični. Bolje je ne miješati različite vrste drveta.



Sto napravljen od modernog stakla bi mogao čudno izgledati okružen "shabby-chic" obojenim stolicama.

Mislite na udobnost

Razmislite o tome koliko ćete koristiti stolice. Ukoliko rijetko imate goste i jedete u drugim prostorijama, neće vam trebati stolice sa luksuznim dizajnom, ali zato izaberite nešto udobno jer ćete ipak morati sjediti tu nekoliko sati.



Tapacirane stolice vam mogu pružiti komfor, dok su kožne lakše za održavanje (mada mogu biti ljepljive ljeti).


Dizajnirani jastučići

Bilo da koristite trpezariju često ili ne, tvrde stolice nisu idealne i uskoro će vam gosti biti neodlučni što se tiče dolazaka na večeru.



Možete kupiti neudobne stolice koje izgledaju dobro, i dodati udobne jastučiće. Jastučići koji se vežu, daju ugodan, seoski osjećaj, dok pjena prekrivena modernim tkaninama daje savremeni izgled.



Lični izbor

Surfajući internetom, možete pronaći odlične rasprodaje - često su stvari jako kvalitetne. Ukoliko želite možete otići do mjesta rasprodaje i vidjeti koliko su stvarno kvalitetne stolice. Jedini način da se uvjerite u udobnost stolica jeste da ih sami isprobate. Možda nađete baš onu koja je lijepa, udobna i izdržljiva. 

Razmislite i o kombinaciji različitih vrsta stolica. Odaberite istu boju za različit dizajn ili različitu boju za isti dizajn stolica.