Ako volite zamrzavati hranu ili je čuvati u frižideru, možda će vam dobro doći informacije o tome šta se može zamrznuti i koliko dugo, a da se kvalitet hrane ne dovede u pitanje.

Evo savjeta o tome kako pravilno čuvati hranu u frižideru i zamrzivaču. Možda će vas iznenaditi koliko neke namirnice mogu ostati u frižideru, a da ne budu sumnjivog kvaliteta.

Pa krenimo redom ...

 

 

1. Salate od tunjevine, s jajima ili tjesteninom

Ove salate odlične su hladne, ali ih u frižideru nemojte držati duže od 3 do 5 dana. Nemojte ih zamrzavati.

 

2. Otvoreno pakovanje viršli

U frižideru može stajati do nedjelju dana, a može se i zamrznuti. Zamrznute viršle u zamrzivaču mogu "izdržati" do dva mjeseca.

 

3. Neotvoreno pakovanje viršli

Ako ste kupili pakovanje viršli i samo ste ga odložili u frižider bez otvaranja, na taj način možete ih čuvati dvije nedjelje, a u zamrzivaču jednako kao i otvoreni paket – do dva mjeseca.

 

4. Narezana salama

Mesne delikatese, salame koje nisu u originalnom pakovanju već su otvorene, možete držati u frižideru tri do pet dana. Možete ih i zamrznuti i tako čuvati do dva mjeseca.

 

5. Neotvoreno pakovanje salama

U frižideru će "izdržati" do dvije nedjelje, a u zamrzivaču, kao i otvoreni paket, do dva mjeseca.

 

6. Slanina

Jednu nedjelju možete držati slaninu u frižideru. Ako niste sigurni hoćete li je pojesti u tom razdoblju, možete je zamrznuti i tako čuvati mjesec dana.

 

7. Sirove kobasice

Preporuka je da ih odmah pripremite za jelo, a najkasnije u roku od dva dana. U zamrzivaču ih možete čuvati do dva mjeseca.

 

8. Mljeveno meso

Mljeveno meso, bez obzira o kojoj je vrsti mesa riječ, također brzo pripremite jer u frižideru može stajati do dva dana prije nego što njegov kvalitet postane sumnjiv. Ako niste sigurni hoćete li ga stići pripremiti u tako kratkom roku, zamrznite ga jer ga tako možete čuvati od 3 do 4 mjeseca.

 

9. Odresci

Svježi odresci u frižideru mogu "stajati" tri do pet dana, a ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do godinu dana da budu dobri za konzumaciju.

 

10. Piletina ili ćuretina

Cijelo pile ili ćurku čuvajte u frižideru do dva dana, nakon toga će kvalitet mesa postati sumnjiv. Možete ga zamrznuti i tako mu produžiti rok upotrebe i do godinu dana. Ako zamrzavate isječene dijelove, poput bataka, karabatka, krilca, u zamrzivaču ih možete držati do 9 mjeseci prije upotrebe.

 

11. Supe

Bez obzira na to je li u njima tjestenina ili meso ili oboje, supe nemojte jesti nakon što su u frižideru stajale duže od 4 dana. Ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do 4 mjeseca. 

 

12. Pečeno meso

Ostalo vam je od ručka ili večere? Pečeno meso možete čuvati u frižideru do 4 dana, a u zamrzivaču do 6 mjeseci.

 

13. Ostaci pohovanog, pečenog ili prženog mesa

Ako vam je ova vrsta obroka ostala nakon što su svi ukućani jeli, stavite ga u frižider i pojedite u roku od 4 dana. Ako ćete ga zamrznuti, imate rok od 4 mjeseca da ga pojedete prije nego što kvalitet postane sumnjiv.

 

14. Pica

Ako ste među onima koji picu mogu jesti i nakon što se ohladi, u frižideru je možete čuvati do 4 dana, a u zamrzivaču do 2 mjeseca.

 

15. Jaja

Svježa jaja možete čuvati u hladnjaku do 5 nedjelja, a cijela nemojte ni pokušavati da zamrznete. Ako baš morate, ulupajte sva jaja zajedno i tako ih zamrznite.

 

16. Kuhana jaja

Tvrdo kuhana jaja najčešće ostanu u frižideru danima nakon Uskrsa. Možete ih čuvati bez rizika za zdravlje nedjelju dana, ali ih nemojte zamrzavati.