Rasvjeta je važan aspekt u uređenju doma. Namjena prostora određuje jakost i tip rasvjete, a ispravna rasvjeta omogućava vizuelnu komfornost, tj. ugodnost u prostoru.

Ispravno usmjerenje rasvjete osigurava 3D percpepciju. Osim što je svrsishodna, također igra i veliku ulogu u stvaranju atmosfere. Za postizanje atmosfere preporučju se topli tonovi boja, jer bolje odgovaraju manjim nivoima osvijetljenosti.

 

Razlika između direktne i sporedne rasvjete

Prigušena svjetla daju osjećaj topline, a idealna su u kasnim večernjim satima. Međutim, vrlo je važna razlika između direktne i sporedne rasvjete, a nju diktiraju potreba i upotreba rasvjete u svakodnevnom životu.

Ukoliko u vaš stan ne dobire dovoljno prirodnog svjetla, bilo bi dobro da razmislite o dodatnoj namjenskoj električnoj rasvjeti. Pogledajte kako sami možete da ukrasite i osvijetlite svoj dom.
Napravite svoju repliku visećih lampi u industrijskom stilu i svom domu dodajte komad namještaja, koji će doslovno zasjati u prostoru.

Za ovaj projekat potrebna vam je IKEA –ina jeftina viseća lampa, koja se najčešće koristi u kuhinji. U službi abažura je metalna korpa za otpatke, koja se može pronaći u skoro svakom uredu.

 

Obojite korpu

Prije sastavljanja sa lampom, poželjno ju je obojiti. U slučaju da je korpa koju vi imate u boji, npr. zelena kao u primjeru na fotografiji, kupite sprej u boji metala i ofarbajte korpu. Nakon sušenja spremna je da krasi lampu i vaš dom.

U zavisnosti od vašeg prostora, potrebno je osmisliti patent koji će omogućiti lampi da visi pod željenim uglom i da osvjetljava određeni dio prostorije. Važno je da rješenje bude stabilno i dekorativano, a istovremeno i jeftino.

Nakon što ste lampu pričvrstili na zid i plafon, vrijeme je da ispod nje smjestite svoju omiljenu fotelju i pročitate novine ili knjigu.

Izvor fotografija