Uvijek je dobro znati male trikove u domaćinstvu koji se prenose sa koljena na koljeno. U mnogim situacijama je vrlo korisno znati kako se poslužiti ovim znanjem, te pri tome “spasiti dan” i kućni budžet.

 

 

Problem sa plutanim čepom za vino

Nakon što otvorite bocu od vina, često plutani čep ne možete vratiti nazad jer je preširok. Izdubite ga u sredini nakon što ste ga nakratko potopili u hladnu vodu.

 

Tegle sa namirnicama

Ako začine i ostale namirnice za kuhanje držite u sličnim teglama, može vam se desiti da u brzini, čak i pored naljepnice sa natpisom, zamijenite šećer u prahu sa sodom bikarbonom. Da biste to spriječili, u teglu sa šećerom u prahu na vrh dodajte nekoliko kocki šećera, kao znak raspoznavanja.

 

Zalijepljene čaše

Ako ne možete odvojiti čaše, koje ste mokre stavili jednu u drugu, dno donje čaše stavite u posudu sa toplom vodom, a gornju čašu napunite hladnom vodom. Na ovaj način lako ćete ih razdvojiti bez rizika od pucanja stakla.

 

Zakucavanje eksera

Eksere ćete lakše ukucati u zid ako ih namažete sapunom.

 

Zahrđao patent zatvarač

Ako vam je patent zatvarač zahrđao ili jednostavno zapinje, ne morate očajavati. Kapnite kap ulja na njega, povucite nekoliko puta gore-dole, i sve će biti uredu.

 

Otvarač za konzerve

Tvrda plastična pakovanja koja se teško otvaraju, a potpuno su priljubljena uz zapakovani proizvod, možete otvoriti otvaračem za konzerve.

 

 

Izvori fotografija:

Naslovna

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6