Sjajno bakreno posuđe i drugi bakreni predmeti daju poseban šarm enterijeru u kojem se nalaze.

Danas je poznato da ovo posuđe nije poželjno koristiti za spremanje i služenje hrane budući da prirodne kiseline nagrizaju metal pri čemu štetne hemikalije dospijevaju u naš organizam.  

Međutim, mnogi ga rado drže kao ukras što je tradicija koju treba očuvati, posebno ako se radi o ručnim radovima zanatlija.

 

Kako očistiti bakar?

Čišćenje bakra je veoma jednostavno i ne zahtijeva teške hemikalije i jaka fabrička sredstva za čišćenje. Dovoljno je da prerežete jedan limun, umočite ga u sol i dobro istrljate bakreni predmet. Nakon toga isperite toplom vodom i obrišite suhom krpom. Uz limun i sol možete dodati i pepeo ukoliko ga imate pri ruci. Za laštenje bakra možete koristiti i kečap.



 

Kako ukloniti patinu?

Nakon dužeg izlaganja zraku ili morskoj vodi na bakrenom posuđu i predmetima javlja se zelenkasta patina čiju pojavu možete spriječiti redovnim laštenjem. I u ovom slučaju pomoći će limun i sol. Mekanom krpicom utrljajte smjesu na patinu pa nakon izvjesnog vremena temeljito isperite toplom vodom. Obrišite dobro i usjajite suhom mekanom krpom dok je predmet još topao. Ako se patina nakupila u rezbarijama za utrljavanje limunovog soka i soli poslužit će stara četkica za zube.

 

Vratite sjaj bakrenom nakitu

Pazite da vaš nakit ne dođe u dodir s vlagom (znoj, kiša, voda) jer će potamniti (oksidirati). Kada s vremenom izgubi sjaj očistite ga sredstvom za pranje suđa. Možete ga dodatno istrljati vatom umočenom u limun i sol te isprati mlakom vodom i posušiti. Za dodatni sjaj istrljajte ga koricom limuna.