U uglu vašeg podruma ili garaže, naslonjene na zid, sigurno stoje neke stare merdevine. Klimave i nesigurne, prekrivene flekama boje koje podsjećaju na vrijeme kad su bile od koristi. Ipak i za njih ima nade!

Uz pomoć ideja koje vam predstavljamo i dobre volje, protrljajte ruke i bacite se na posao. Izvucite ih iz zaborava, očistite, pređite šmirgl-papirom i izaberite novu namjenu za vaše stare merdevine. 

Polica za knjige

Ovakve police za knjige, inspirisane običnim merdevinama, mogu se kupiti u prodavnicama namještaja. Ali zašto trošiti novac kada uz malo truda možete sami napraviti ovakav stalak koji će imati šarm i vrijednost nečega što ste sami stvorili.



Viseći most za tave i lonce

Ako imate dovoljno prostora u kuhinji, volite da kuhate i držite posuđe nadohvat ruke, onda je ova ideja savršena za vas. Iskoristite stare merdevine i uz pomoć čvrstog užeta ili lanca, nekoliko kuka i bušilice, napravite viseći most za tave i lonce. Dodajte i jednu kukicu na koju ćete okačiti struk lavande i uživajte u mirisima Mediterana.


Držač za peškire

Svestrane merdevine pronašle su način da budu korisne i u kupatilu! U ovom slučaju obojite ih farbom koja će ih zaštititi od vlage.




Polica za vaše cvijeće

U prodaji se mogu naći ovakve police namijenjene držanju saksija sa biljkama. Uštedite novac i napravite sami identičan držač za vaše kućno cvijeće. Pri tome možete kombinovati saksije s biljkama s drugim dekorativnim predmetima.




Noćni ormarić

Odmaknite se na trenutak od klasičnog uređenja spavaće sobe i iskoristite stare merdevine umjesto noćnog ormarića. Budite bez brige jer ćete na ovakav noćni ormarić moći smjestiti sve što vam je potrebno – lampu, sat, omiljenu knjigu i mnoge druge sitnice.




Budući da nekad slika govori više od riječi pogledajte još nekoliko ideja kako iskoristiti stare merdevine. Možete ih transformisati u držač za vaše cipele, šalove ili nakit. U kuhinji smjestite na njih posuđe. „Okitite“ merdevine kao jelku za novogodišnju noć i pridružite se onima koji su ekološki osviješteni. Dajte mašti na volju, te iskoristite stare merdevine dekorišući svoj dom na zanimljiv i unikatan način.